Decizia nu este definitivă
Fostul premier PSD Adrian Năstase – condamnat în două dosare de corupție – a fost reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă că ar urma să scape de mai multe interdicţii impuse după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare în august 2014. Printre acestea, dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice. Decizia luată ieri de instanța supremă nu este însă definitivă, putând fi contestată, potrivit Hotnews.Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.
În luna octombrie, fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunțat că a depus la instanţă o cerere de reabilitare judecătorească. „În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a scris Adrian Năstase pe blogul său. Adrian Năstase are două condamnări – una în dosarul „Trofeul Calităţii” şi cealaltă în dosarul „Zambaccian”. Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dispusă de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii. A doua condamnare, de patru ani de închisoare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, în dosarul „Zambaccian” în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.
Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, dupa contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”. Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în august 2014, când a fost eliberat condiţionat. După ce a fost eliberat condiţionat, instanţele i-au impus lui Năstase o serie de interdicţii, printre care şi dreptul de a candida la o funcţie publică.