Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Lipsa experților tehnici în construcții și a verificatorilor de proiecte atestați a fost o mare problemă, în ultimii ani, în întreaga țară. Expertizele tehnice, obligatorii pentru a determina lucrările de intervenție necesare consolidării sau reparațiilor capitale la orice tip de construcție – fie clădiri, fie lucrări de artă din infrastructura rutieră, fie căi de comunicații sau alte structuri -, au în prezent întârzieri, tocmai din cauza deficitului de experți tehnici și verificatori de proiecte. Doar câteva zeci de specialiști în aceste domenii mai sunt acum în România, iar numărul redus al acestora implică timpi relativ mari pentru elaborarea proiectelor tehnice, dar și pentru documentațiile necesare autorizațiilor de construire sau a realizării studiilor de fezabilitate. Acesta este încă un impediment în privința executării la timp a lucrărilor la nivelul instituțiilor publice locale și naționale, deoarece experții tehnici și verificatorii de proiecte atestați nu pot face față unui volum investițional mare.
S-a ajuns în situația în care pentru lucrări de investiții din Prahova, de exemplu, să se prezinte experți din celălalt colț al țării, tocmai din cauza deficitului de specialiști cu atestate de la Ministerul Dezvoltării.
Acest lucru va fi, în scurt dimp, de domeniul trecutului, pentru că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a inițiat procedurile de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții.
O veste bună a venit de la ministrul Cseke Attila, care a anunțat, zilele trecute, că peste o mie de candidați s-au înscris la examenul de atestare a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții. Tocmai acest număr mare de candidați arată nevoia stringentă de specialiști în domeniu, a măririi corpului de verificatori de proiecte și experți tehnici în construcții.
Este un prim pas, dar important, în reducerea timpilor de realizare a expertizelor tehnice sau a verificării proiectelor de investiții, astfel încât parcurgerea etapelor premergătoare lucrărilor de reparații capitale sau de consolidare a clădirilor (inclusiv a celor pentru care este nevoie de expertizarea clădirilor pentru încadrarea în clase de risc seismic) sau a infrastructurilor rutiere, feroviare sau de altă natură, dar și verificarea proiectelor tehnice, să fie executate în perioade mai scurte.
Astfel, după această etapă de creștere a numărului membrilor corpului specialiștilor din domeniu, vom vedea, cu siguranță, o mai rapidă finalizare a licitațiilor pentru realizarea expertizelor tehnice, a verificării proiectelor sau a studiilor de fezabilitate pentru lucrări publice și investiții – inclusiv cu fonduri europene – din comunitățile locale.