Ieri, Kremlinul a descris drept ”lamentabilă” starea actuală a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, în ajunul unei videoconferinţe a preşedinţilor rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, în care se discută despre situaţia tensionată din estul Ucrainei, relatează Agenţia Reuters, potrivit Agerpres. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că un subiect al discuţiilor Biden-Putin va fi reprezentat de NATO şi garanţiile de securitate pe termen lung din partea Occidentului.
De partea sa, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut ieri că acordul privitor la furnizarea de sisteme de apărare S-400 Indiei este pus în aplicare în pofida a ceea ce el a numit eforturile SUA de a submina acordul. Aflat la New Delhi, Lavrov a spus că India a declarat în mod clar că este o ţară suverană. Acordul cu Moscova expune India riscului de a fi supusă sancţiunilor SUA, în conformitate cu o lege americană din 2017 menită să descurajeze ţările să achiziţioneze echipamente militare ruseşti.
Pe de altă parte, Rusia a anunţat ieri că îşi consolidează baza militară din Tadjikistan cu 30 de tancuri şi că forţele sale au efectuat exerciţii cu sisteme de apărare antirachetă, ceea ce arată indică Moscovei legată de situaţia securităţii în Afganistan. Posibilitatea ca militanţi islamişti din Afganistan să se infiltreze în Tadjikistan şi în alte foste republici sovietice din Asia Centrală este un motiv de îngrijorare pentru Rusia, care consideră regiunea drept o zonă-tampon pentru partea sa de sud. Forţele ruse au simulat respingerea unui atac aerian inamic folosind sisteme S-300PS, a precizat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax. Baza militară rusă din Tadjikistan, cea mai mare pe care Rusia o administrează în exteriorul frontierelor sale, a simulat 10 lansări de rachete contra unor ţinte aeriene, în cadrul exerciţiilor. ”Un lot de 30 de tancuri modernizate T-72B3M, cu caracteristici de luptă îmbunătăţite, va sosi pentru a reînarma baza militară rusă 201 staţionată în Tadjikistan”, a adăugat ministerul citat.
În octombrie, Rusia a efectuat cele mai ample exerciţii militare comune la frontiera tadjiko-afgană, după ce SUA şi aliaţii săi şi-au retras trupele din Afganistan şi talibanii au preluat puterea la Kabul.