La data de 1 Decembrie a intrat în vigoare amendamentul privind scăderea TVA, de la 19% la 5%, pentru lemnul de foc, Camera Deputaţilor – în calitate de for decizional – adoptând, la începutul lunii noiembrie, un proiect în acest sens, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor.
Scriptic, toate bune şi frumoase. Faptic, nu prea, fiindcă, după cum ne-a precizat inginerul George Vasile, responsabil Compartiment „Producţie” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, nici nu a fost anunțată bine scăderea TVA și deja, la scurt timp, s-a înregistrat creşterea preţurilor la combustibili, la piese de schimb – lanţuri, pile de ascuţit, în cazul motofierăstraielor – precum şi la alte utilaje (dispozitive) folosite în cadrul procesului de exploatare forestieră.
Despre o scădere a preţului la lemnul de foc se poate vorbi – potrivit interlocutorului nostru – atunci când ne referim la lemnul fasonat şi achiziţionat direct de la cioată, adică din pădure. În rest, cheltuielile cu exploatarea masei lemnoase au crescut, „anihilând”, din nefericire, scăderea TVA.
Tot ing. George Vasile a mai adăugat că, în prezent, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova sunt disponibili aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn de foc.
Persoanele care nu şi-au făcut încă „stocul” suficient pentru încălzirea locuinţelor se pot adresa reprezentanţilor Ocolului Silvic pe raza căruia îşi au domiciliul sau pot accesa site-ul Regiei Naţionale a Pădurilor – Secţiunea „Disponibil lemn pentru populaţíe”.
Totodată, reamintim că, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova, trei ocoale silvice – Măneciu, Câmpina şi Slănic – au în dotare camionete cu capacitatea de 3, 5 tone, pentru transportul, contra cost, a lemnului la destinatar.