V.Stoica
Fl. Tănăsescu

Rezultatele după contestațiile la proba scrisă a examenului de admitere în Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani au stârnit o adevărată furtună atât în mediul online, cât și printre candidații care se consideră nedreptățiți de notele finale.
Culmea, în toată tevatura sunt implicați în primul rând candidații recrutați de Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova și cei care le-au furnizat – pare-se, din greșeală – un test-grilă eronat.
Semnalul de alarmă a venit din partea lui Marian Godină, un polițist cunoscut pentru reacțiile sale în online la adresa neregulilor din Ministerul de Interne. Acesta a prezentat, luni seară, discrepanțele apărute între notele inițiale obținute de 11 candidați la admiterea în cele două școli de jandarmi și cele de după contestații, respectiv de la 2,50 sau 3 la nota maximă – 10, de care au beneficiat cei 11 aspiranți la postul de subofițer de jandarmi!
Răspunsul ar părea simplu: testul-grilă de la proba scrisă a fost greșit pentru candidații de la Prahova! Cum este posibil așa ceva și de ce doar la Prahova s-a produs această eroare? Cine răspunde (dacă răspunde) pentru greșeala care a schimbat total rezultatele concursurilor de admitere în cele două unități de învățământ?

O postare pe Facebook a polițistului Marian Godină, din Brașov, referitor la rezultatele cel puțin ciudate ale concursului de admitere în școlile de subofițeri de jandarmi a stârnit un val de reacții. Mai dificil din partea celor direct implicați – a reprezentanților Jandarmeriei Române!
Mesajul inițial al lui Marian Godină semnala următoarele: „Astăzi s-au afișat listele după contestații cu rezultatele candidaților care au susținut examenul de admitere la Școlile de subofițeri de jandarmi de la Fălticeni și Drăgășani. Prima poză e de pe site-ul școlii din Drăgășani. Se observă că 7 candidați cu note inițiale foarte mici au obținut după contestație nota maximă, adică 10. Toți cei 7 au fost recrutați de IJJ Prahova. A doua poză e de pe site-ul școlii de la Fălticeni. Se observă 4 candidați, selectați tot de IJJ Prahova, tot cu note foarte mici inițal, iar ulterior cu note de 10. Părerea mea e că e o eroare undeva, ar fi mult prea mari diferențele și prea mare coincidența, mai ales că testele sunt grilă. Nu cred că ar putea fi vorba de fapte de corupție, nu cred că ar face cineva așa ceva. Sper că Jandarmeria Română va oferi o explicație celor care au susținut acel examen (mulți dintre ei mi-au scris supărați și dezamăgiți)”.
Ulterior, polițistul din Brașov a venit și cu o posibilă explicație a transformării notelor de 2 și 3 în nota 10: „În legătură cu postarea de mai devreme, cea cu examenul de la Școlile de subofițeri de jandarmi, am primit mai multe mesaje în privat și am reușit să aflu ce s-a întâmplat. Explicația mi se pare plauzibilă, dar denotă încă o dată multă incompetență și bătaie de joc. Examenul s-a dat în fiecare județ, în mai multe săli de concurs. Într-una din sălile de examen din Prahova, candidații au primit subiectele care fuseseră date la sesiunea din martie 2021, subiecte pe care le rezolvaseră deja acasă, în pregătirea pentru sesiunea din octombrie. La finalul examenului, la corectare, în respectiva clasă a plouat cu note de 2 și 3, deoarece șablonul pentru corectare era cel pentru subiectele din sesiunea octombrie 2021, cele pe care le-au primit toți ceilalți candidați din țară. Candidații au explicat că e imposibil să aibă notele alea și au fost îndrumați să facă contestație. Bănuiesc că cei responsabili au înțeles încă de atunci ce gafă au făcut, dar au continuat așa. Mai bănuiesc și că mulți candidați s-au prins că subiectele alea sunt cele din martie, dar au mers „pe burtă”. Probabil și scria pe ele „Sesiunea Martie 2021″. Cu toate astea, e destul de greu de crezut că le-au rezolvat perfect, dar nu imposibil, ținând cont ca erau subiecte pe care le mai făcuseră. După contestații, candidații din acea sală au obținut nota zece. Sunt tare curios cum se va soluționa situația asta. Eu încă o pun pe seama incompetenței și sper să nu mă înșel”.
Într-adevăr, conform unor ordine de ministru de Interne, din anul 2016 și, respectiv, din 2019, lucrurile cam așa ar sta. Chichițele unui regulament de organizare a recrutărilor în cadrul instituțiilor din Ministerul de Interne par să fie răspunsul la diferențele enorme între notele obținute inițial de candidații din Prahova la școlile de subofițeri de jandarmi și nota maximă cu care au încheiat proba scrisă, după contestații. Pentru “simplul motiv” că testul grilă care a ajuns în sala de examen a fost unul… greșit! Și așa, pentru că toate întrebările testului au fost greșite, toți candidații de la Prahova au fost punctați cu nota maximă! Cum? Există și o explicație!
Conform Ordinului ministrului Afacerilor Interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, completat cu un alt ordin, din luna ianuarie 2019, “în situația în care, în urma analizei contestației se constată că grila de apreciere/corectare și notare/baremul de apreciere conține erori, comisia de soluționare a contestațiilor dispune anularea întrebării/subiectului, precum și a răspunsurilor formulate pentru respectiva întrebare/subiect și acordă, din oficiu, punctajul maxim corespunzător întrebării/subiectului tuturor candidaților”. Acesta este articolul din ordinul de ministru din anul 2016. Ulterior, acesta a fost amendat cu un alt punct, care prevede următoarele: “În situația în care subiectele au fost elaborate de comisia centrală, iar comisia de contestații sesizată constată faptul că grila de apreciere/corectare și notare/baremul de apreciere conține erori și/sau au fost aplicate întrebări/subiecte din afara tematicii și bibliografiei de concurs/greșit formulate/care se repetă, aceasta sesizează comisia centrală care, în soluționare, emite o hotărâre, obligatorie pentru toate comisiile de soluționare a contestațiilor. Comisiile de soluționare a contestațiilor se activează, din oficiu, în vederea punerii în aplicare a hotărârii pentru toți candidații la concurs, indiferent dacă au fost sau nu depuse contestații în termenul legal”.

Ce spun reprezentanții Jandarmeriei Române. Reacții ale românilor la „eroare”

Într-un final, reprezentanții Jandarmeriei Române au transmis un punct de vedere referitor la situaţia înregistrată la concursul de admitere la şcolile de subofiţeri ale Jandarmeriei. Astfel, Serviciul Comunicare Publică al Jandarmeriei a făcut următoarele precizări:
„În urma unei erori, candidaţilor care au susţinut examenul de admitere la sediul IJJ Prahova li s-a administrat testul folosit pentru verificarea funcţionalităţii sistemului electronic de transmitere a subiectelor, nu testul unic de concurs. În conformitate cu prevederile legale, în rezolvarea contestaţiilor s-a decis acordarea punctajului maxim celor 11 candidaţi (7 pentru Şcoala de subofiţeri Drăgăşani şi 4 pentru Şcoala de subofiţeri Fălticeni). Instituţia noastră este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a avut loc acest incident singular (la concurs au participat peste 1600 de candidaţi în 51 de locaţii), în acest sens o comisie de verificare s-a deplasat imediat la sediul IJJ Prahova, pe baza constatărilor urmând a se dispune măsurile legale.
Asigurăm toţi candidaţii că urmărim în permanenţă un tratament corect, echitabil şi egalitatea de şanse pentru fiecare participant la concursurile organizate de Jandarmeria Română, cu respectarea prevederilor legale”.
Postat și pe pagina oficială de Facebook a Jandarmeriei Române, comunicatul a avut parte de comentarii foarte dure:
* „Ar trebui să suplimentați locurile pentru cei admiși înainte de măgăria de la Prahova”;
* „Deci ei chiar dacă sunt de 3 au primit 10 pt ca voi sunteți incompetenți ? Sau sistemul?”,
* „Din cauza incompetenței dumneavoastră, elevii declarați ADMIȘI în primă fază sunt acum RESPINȘI?”,
* „Este inadmisibil ce se poate întâmpla. Dacă tot a fost această “eroare”, atunci examenul de admitere ar trebui reluat și/ cei 11 elevi supuși la un test”.
Și, totuși, rămân câteva întrebări fără răspuns, cel puțin deocamdată. Cine se face vinovat de eroarea de la Prahova? A demarat o anchetă internă și Direcția Generală Anticorupție, pentru a stabili care este situația de fapt în organizarea probei scrise? Se va relua concursul? Dacă nu se sesizau unele persoane publice și mass-media, rămânea totul ascuns sub preș?