V. Stoica
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, întrunit ieri într-o nouă ședință extraordinară, organizată în sistem audioconferință, a aprobat Hotărârea nr. 82/2021, privind constatarea incidenței cumulate a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și măsurile specifice care se aplică în unitățile administrativ-teritoriale din județul Prahova.
Astfel, conform acestei hotărâri, în unitățile administrativ-teritoriale care au depășit rata de incidență a cazurilor de Covid de 7,5 la mie se vor aplica, pentru o perioadă de 14 zile, noi măsuri care restricționează circulația pe timp de noapte a persoanelor nevaccinate.
Practic, la Ploiești și în alte localități din județul Prahova, cei care nu sunt vaccinați nu vor mai avea voie să iasă din case fără declarații pe propria răspundere sau adeverințe de salariat prin care să justifice prezența în afara locuinței.
În prezent, localitățile în care se aplică această decizie sunt: Călugăreni (24,41), Păulești (12,14), Poienarii Burchii ( 12,14), Blejoi (11,13), Olari (10,85), Slănic (10,53), Berceni (10,35), Cocorăștii Mislii (9,82), Telega (9,38), Băicoi (9,27), Gura Vadului (9,25), Câmpina (9,21), Ploiești (8,93), Râfov (8,89), Ariceștii Rahtivani (8,61), Gornet Cricov (8,55), Provița de Sus (8,52), Drăgănești (8,32), Bălțești ( 8,02), Bănești (7,96), Cornu (7,89), Gorgota (7,71), Scorțeni (7,69), Vâlcănești (7,64) și Poiana Câmpina (7,50).
În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7.5/1000 locuitori se aplică o serie de măsuri, pe lângă obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, mai puțin de către persoanele care sunt singure pe stradă și cu excepția celor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Astfel, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes professional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.