În primăvara acestui an, în silvicultura prahoveană se înregistra o premieră: producerea de puieţi containerizaţi pe raza a două ocoale: Ploieşti şi Verbila.
În primul caz erau îngrijiţi şi supravegheaţi puieţi din specia stejar pedunculat, iar la Verbila – brad normandian.
După cum ne preciza la vremea respectivă inginerul Bogdan Săvulescu, şef Compartiment „Cultură Refacere” din cadrul Direcţíei Silvice Prahova, avantajele creşterii „în seră” a viitorilor arbori este, printre altele, acela că astfel de puieţi elimină şocul plantării în teren, procentul de prindere fiind destul de ridicat.
În plus, potrivit estimărilor interlocutorului nostru, dacă în primăvară existau 25.000 de astfel de puieţi crescuţi în condiţii speciale, peste câţiva ani se va ajunge la aproximativ 100. 000.
Recent, ceea ce ne declara inginerul Bogdan Săvulescu au confirmat şi reprezentanţii Ocolului Silvic Ploieşti, într-o postare pe Facebook: „Puieții containerizați au avantajul eliminării șocului la transplantare și rezistă mai bine la secetă. Spre deosebire de puieții produși în sol, care sunt apți de plantat după doi ani, acești puieți containerizați sunt apți de plantare după numai un an.
În plus, recipientele (containerele) pot fi refolosite pentru producerea altor puieți timp de aproximativ zece ani, iar costurile de producție şi, implicit, plantare, sunt mai mici în comparaţie cu metodele clasice de până acum. Nu în ultimul rând, procentul de prindere a acestora este estimat a fi mai mare. Acești puieți sunt parte a soluției de luptă contra deșertificării României”.
Şi, în contextul în care nu mai este mult până la Sărbătorile de Iarnă, tot inginerul Bogdan Săvulescu estimează că, la acest sfârşit de an, Direcţia Silvică Prahova va vinde aproximativ 2.000 de puieţi containerizaţi din speciile brad alb, brad argintiu şi brad normandian. Cu alte amănunte referitoare la acest din urmă aspect, vom reveni.
Acasă Actualitate Pionierat şi continuitate la Ocolul Silvic Ploieşti – puieţii de stejar containerizaţi