Alex Călinoiu
După mai mulţi ani în care a fost lăsat de izbelişte- în urma retrocedării sale şi a mai multor negocieri de vânzare fără succes – imobilul de pe Bulevardul Independenţei cunoscut pentru majoritatea ploieştenilor drept „Casa Căsătoriilor” ar putea să intre, în acest an, într-un program de consolidare, finanţat de actualii proprietari. Reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Ploieşti au dezvăluit pentru ziarul „Prahova” că deţinătorii clădirii au început demersurile pentru a repara fosta Casă a Căsătoriilor, ajunsă între timp într-un avansat stadiu de degradare. Autorităţile speră ca aceste lucrări, dacă vor fi duse la capăt, să redea farmecul de odinioară uneia dintre clădirile istorice ale Ploieştiului, construită spre finalul secolului XIX, la cererea omului politic Radu Stanian, extinsă la începutul secolului XX şi, ulterior, naţionalizată şi transformată în sediu al stării civile, locul unde mii de cupluri de ploieşteni şi-au unit destinele.
Casa Radu Stanian, mai cunoscută drept Casa Căsătoriilor, una dintre clădirile emblematice ale Ploieştiului, ar putea să-şi recapete, în interval de un an-doi, farmecul de odinioară. Actualii proprietari au început demersurile pentru consolidarea imobilului care, în ultimii ani, a ajuns foarte aproape de stadiul de ruină. Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploieşti au dezvăluit că deţinătorii clădirii au obţinut un certificat de urbanism, în vederea începerii unui proiect de restaurare. Documentul este valabil doi ani, iar următorul pas va fi obţinerea autorizaţiei de construire, cu menţiunea că, fiind vorba despre un imobil cu o bogată încărcătură istorică, procedurile birocratice sunt ceva mai îndelungate decât pentru o clădire obişnuită. Totuşi, autorităţile locale sunt încrezătoare că lucrările ar putea începe în scurt timp, iar în aproximativ doi ani acest imobil emblematic ar putea fi readus la gloria de odinioară. Totul depinde, evident, de voinţa şi resursele finaciare ale actualilor proprietari, însă, în fond, şi pentru ei există o motivaţie substanţială, mai ales că de ani buni se vorbeşte despre o vânzare a imobilului, iar desfăşurarea unor lucrări de consolidare ar creşte substanţial preţul clădirii.
„Am emis certificatul de urbanism pentru consolidarea fostei Case a Căsătoriilor. În primă fază, proprietarul a dorit şi o extindere, însă l-am informat că pentru acest lucru este nevoie de mai multe formalităţi, inclusiv de aprobarea unui nou plan urbanistic de detaliu. Ultima solicitare depusă este pentru consolidare păstrând actuala amprentă a clădirii”, a declarat Rita Neagu, arhitectul şef al Ploieştiului.
Informaţiile vin după mai multe tratative eşuate de vânzare a acestei proprietăţi către Primăria Ploieşti. La finalul anului trecut, inclusiv Consiliul Judeţean şi-a exprimat intenţia fermă de a cumpra imobilul.
Istorie bogată
Potrivit istoricilor, clădirea a fost construită în perioada 1880-1890, la cererea avocatului Radu Stanian, cunoscut om politic al acelor vremuri, parlamentar şi primar al oraşului în mai multe rânduri. Realizarea acestei case se leagă, în mare măsură, de un alt reper arhitectural şi istoric al Ploieştiului, Bulevardul Independenţei, realizat după construirea Gării de Sud, pe un traseu ales în 1872, potrivit informaţiilor de pe site-ul republicaploiesti.net. Tot aici se aminteşte că, ştiind viitorul traseu al bulevardului, mai mulţi oameni influenţi, inclusiv Radu Stanian, au cumpărat terenuri în zonă, cedându-le, ulterior, administraţiei locale la preţuri mai mari sau construindu-şi propriile locuinţe. După moartea lui Radu Stanian, în această casă a locuit fiul său, iar ulterior imobilul a fost vândut. În perioada interbelică, el a fost inclus într-un proiect de extindere, care i-a dat actuala configuraţie. După venirea comunismului, clădirea a fost naţionalizată şi transformată în sediu pentru oficierea cununiilor, ajungând să fie cunoscută drept Casă a Căsătoriilor, după ce mii de cupluri şi-au unit destinele aici, timp de peste cinci decenii, până în momentul retrocedării imobilului.
În 2008, după ce locuinţa a fost redobândită de urmaşii foştilor proprietari, Serviciul de Stare Civilă s-a mutat, iar de atunci casa nu a mai fost locuită, cu excepţia câtorva cazuri izolate când boschetarii s-au aciuat aici. În ultimii ani au existat mai multe tentative de preluare a acestei proprietăţi, înapoi, în patrimoniul municipalităţii, însă primăria a respins, de fiecare dată, preţul cerut de proprietari, pe motiv că suma ar fi mult prea mare. La un moment dat, deţinătorii au solicitat 1,4 milioane de euro, arătându-se dispuşi să „coboare” până la 1,25 milioane.