Nicoleta Dumitrescu
Prinși cu luptele interne din partide, politicienii dau impresia că trăiesc doar cu aer, dar cu un aer special, cei din teritoriul creat și stăpânit doar de ei. Altfel nu se explică de ce este atât de mare diferența între realitatea pe care o trăiesc românii de rând – cei de care își aduc aminte politicienii doar în anii în care se merge la vot – și cea prezentată de aceia care au promis schimbarea schimbărilor, evident că în bine!
Pentru că, oricine a mers la magazinul din cartier, inclusiv la piață, a văzut, pe propriul portofel, că la orice produs au mai fost adugați 50 de bani, un leu, chiar mai mulți, la produsele esențiale de bază, în mod special cele alimentare. Un litru de ulei a sărit chiar și de 8 lei, iar sortimentele din pâine au fost și ele ”rotunjite” la preț, asta ca să dăm doar două exemple de produse care nu pot lipsi din nicio casă. Adică, atunci când merg la cumpărături, politicienii nu au și ei pe listă aceste două produse? Cu câteva excepții, fie și pentru că vor să țină la siluetă, scoțând din meniu chiar și feliile foarte subțiri de pâine, ulei și pâine sunt, cu siguranță, și în bucătăriile lor. Însă, cum, de regulă, aceștia iau masa în oraș ori la Parlament, unde o ciorbă costă câțiva lei iar o friptură cu garnitură la fel, este firesc să nu sesizeze faptul că pentru o ciorbă și o mâncare se cheltuie ceva mai mult acum față de câți bani erau necesari în urmă cu câteva luni.
Care să fie cauza? Cu siguranță, pandemia și-a îndoit un pic genunchii – ca să pară un pic mai mică dacă se privește de la depărtare, chit că este acum cocoțată pe valul patru – ca să nu pară atât de înaltă în comparație cu valul produs de cei care nu se mai înțeleg pe actul guvernării, aceiași, de altfel, care nu se mai înțeleg unii cu alții nici în propriile partide, scindate în tabere din cauza susținerii candidaților la șefia acestor partide. Chiar și euro a făcut mușchi și se uită cu mare satisfacție la leul românesc, spre disperarea acelora care au de plătit facturi ori împrumuturi în această monedă. Vreo urmă de liniștire, dinspre cei de la centru, că situația se va schimba ori reglementa? Doar declarații, din care nu lipsesc termenii viitor, se încearcă, se dorește, se preconizează, se ia în calcul, ca și când prezentul nu mai există!
Pe de altă parte, după cum se vede, politicienii încearcă să-și atragă nu doar viitorul, ci inclusiv prezentul tot de partea lor, cu orice chip. Iar asta reise, iată, din faptul că le este gândul tot la propriile beneficii, pe de o parte unii insistând pentru convocarea plenului reunit al Parlamentului în vederea dezbaterii moțiunii de cenzură cu ținta de a fi înlăturat Florin Cîțu din fruntea Guvernului, în timp ce alții, în ideea refacerii coaliției, redesenează harta guvernării printr-o nouă împărțire a funcțiilor, între partide, inclusiv a ministerelor.
Prin urmare, prezentul pe care îl trăiesc românii există și pentru politicieni? Răspunsul e dat de ceva vreme încoace, de când ei s-au încăierat pentru putere fiind la putere!