Îmbătrânirea populaţiei este un subiect actual şi ”fierbinte” pentru multe dintre statele lumii, iar România se confruntă cu aceleaşi probleme, la care trebuie să le găsească soluţii în următorii ani, susţine Asociaţia CFA România, care a lansat chestionarul „Îmbătrânirea populaţiei este problema noastră a tuturor!”.
„Independenţa financiară la bătrâneţe depinde de deciziile pe care le luăm când suntem tineri. Siguranţă financiară mai ales după pensionare are o importantă covârşitoare atât pentru indivizi, cât şi pentru societate, în ansamblu, iar la nivel global este necesar ca majoritatea ţărilor să facă faţă efectelor sociale, economice şi financiare ale îmbătrânirii populaţiei. În contextul în care populaţia României scade şi totodată şi numărul persoanelor active descreşte, ne punem întrebarea dacă ne putem baza pe „bunăstarea statului”. Credem că soluţia este la fiecare dintre noi, pentru că noi vom fi acei oameni în vârstă care se pensionează, mulţi în acelaşi timp, de aceea trebuie să luăm măsuri şi să avem grijă de independenţa noastră financiară. În încercarea de a aduce o perspectivă informată şi o bază pentru dezbateri constructive în societatea românească având ca temă îmbătrânirea populaţiei şi posibilele soluţii, Asociaţia CFA România lansează chestionarul „Îmbătrânirea populaţiei este problema noastră a tuturor!”, se menţionează într-un comunicat de presă al Asociaţiei, transmis ieri AGERPRES.
Potrivit Andreei Nica, membru în Consiliului Director al Asociaţiei CFA România, rezultatele chestionarului vor fi analizate, iar ulterior va fi publicat un studiu care îşi propune să analizeze atitudinea românilor faţă de îmbătrânire.
„Întrebările din chestionar adresează modul cum evaluează românii capacitatea statului de a promova bunăstarea economică şi socială a cetăţenilor lui, cum fiecare dintre noi percepe îmbătrânirea şi ce măsuri luăm pentru a ne asigura independenţa financiară şi un nivel de trai decent în perioadele în care vom deveni vulnerabili financiar”, declară Nica.
Asociaţia CFA România consideră important acest demers şi îşi doreşte să implice mediul instituţional, angajatorii şi mediul de afaceri precum şi participanţii individuali într-un dialog constructiv, orientat către identificarea celor mai adecvate soluţii cu privire la îmbătrânirea populaţiei în România.