Se pare că acel sandwich maker s-ar putea să vă fie mai util decât credeați, mai ales dimineața. Consumul unui mic dejun bogat vă poate ajuta să ardeți dublul cantității de calorii, decât dacă mâncați o masă mai consistentă la cină. Aceasta ar putea fi secretul pierderii în greutate, menținând în același timp nivelul zahărului din sânge constant, au spus cercetătorii de la Universitatea Lübeck din Germania.

Studiul lor a constatat că o masă mai bogată consumată de dimineață stimulează un proces de metabolism cunoscut sub numele de termogeneza indusă de dietă (DIT). DIT se referă la numărul de calorii pe care corpul le arde pentru a încălzi corpul și a digera alimentele. Acesta s-a dovedit a fi de două ori mai mare pentru cei care au mâncat mai mult la micul dejun, decât la cină.

Pe de altă parte, un mic dejun cu conținut scăzut de calorii crește pofta de mâncare, în special pentru dulciuri, au menționat cercetătorii.

Ce este termogeneza indusă de dietă?

Termogeneza indusă de dietă este atunci când corpul produce căldură după ce a mâncat, numit și efectul termic al alimentelor. După ce a mâncat, organismul arde mai multă energie timp de câteva ore pentru a sprijini digestia, transportul de sânge și absorbția nutrienților.

Cât de mult DIT este necesar va depinde de mărimea mesei și de ora la care se consumă. Unele alimente necesită un răspuns termic mai mare decât altele, au descoperit studiile. Se crede că activitatea termică ajută la scăderea în greutate, deoarece este o măsură a cât de bine funcționează metabolismul.

Există unele dovezi care sugerează că persoanele obeze au un răspuns DIT mai scăzut, sugerând că au o greutate mai mare deoarece DIT sau metabolismul lor este diminuat.

Rezultatele studiului

Constatările publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism s-au bazat pe un experiment de laborator cu 16 bărbați. Aceștia au consumat un mic dejun și o cină cu conținut scăzut sau ridicat de calorii într-o zi – și apoi invers în alta.

Rezultatele au arătat că DIT a fost de 2,5 ori mai mare atunci când masa bogată în calorii a fost consumată mai degrabă dimineața decât seara.

DIT este modul de încălzire al organismului pentru a sprijini digestia și transportul de sânge atunci când mănâncă. Diferitele alimente și orele de masă afectează câte calorii sunt folosite de organism pentru a face acest lucru.

Studiul a arătat, de asemenea, că creșterea concentrațiilor de zahăr din sânge și insulină, cauzate de consumul unei mese, a fost diminuată după micul dejun, mai mult decât după cină.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că consumul unui mic dejun cu conținut scăzut de calorii a provocat pofte dulci, cu un apetit mai mare. Practic, depinde ce anume iti faci de mancare la sandwich maker, dimineata. Acest lucru sugerează că cei care își economisesc toate caloriile pentru sfârșitul zilei se pot confrunta cu consecințe, deoarece au parte de mai multe gustări de-a lungul zilei.

Autorul studiului a declarat: „Rezultatele noastre arată că o masă consumată la micul dejun – indiferent de cantitatea de calorii pe care o conține – creează de două ori mai multă termogeneză indusă de dietă decât aceeași masă consumată la cină. Această constatare este semnificativă pentru toți oamenii, deoarece subliniază valoarea consumului suficient la micul dejun.”

Studiul se adaugă dovezilor în creștere că cel mai bun mod de a pierde în greutate este să mâncați cea mai consistentă masă dimineața – și cea mai mică seara.

Dr. Richter, neurobiolog la Universitatea din Lubeck, a declarat: „A mânca mai mult la micul dejun în loc de cină ar putea preveni obezitatea și creșterea glicemiei”. Atât obezitatea, cât și creșterea glicemiei pot duce la o serie de boli care pun viața în pericol, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul.

Cercetările anterioare au arătat că DIT este mai scăzut la persoanele cu obezitate. Este văzut ca o măsură a cât de bine funcționează metabolismul nostru. DIT poate diferi în funcție de ora mesei și este, în general, mai lent seara și noaptea din cauza ceasurilor noastre biologice corporale.

Dr. Richter a spus: „Recomandăm ca pacienții cu obezitate, precum și persoanele sănătoase să consume un mic dejun bogat, mai degrabă decât o cină mare, pentru a reduce greutatea corporală și a preveni bolile metabolice.”