Importurile de cafea, ceai şi mirodenii au scăzut

România a importat zaharuri şi produse zaharoase de 83,02 de milioane de euro, în primul trimestru din acest an, în creştere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.
Valoarea importurilor de zaharuri şi produse zaharoase a totalizat 68,92 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut.
Pe de altă parte, în perioada analizată exporturile de astfel de produse au fost în valoare de 7,84 milioane de euro, aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au depăşit 14,08 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, deficitul consemnat în comerţul cu zaharuri şi produse zaharoase a ajuns la 75,17 milioane de euro în primul trimestru din 2021.
Exporturile şi importurile de zaharuri şi produse zaharoase au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.
Potrivit datelor MADR, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro. În primele trei luni din 2020, deficitul în acest sector a fost de 455,5 milioane de euro.
România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro şi a cheltuit pentru importuri de astfel de produse mai mult de 2,49 miliarde de euro.
În acelaşi timp, valoarea importurilor de cafea, ceai (inclusiv ceai mate) şi mirodenii a scăzut cu aproape 9% în primele trei luni din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 57,36 milioane de euro, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare.
Anul trecut, în primul trimestru, valoarea importurilor de astfel de produse a depăşit 62,8 milioane de euro.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), încasările din exporturile de cafea, ceai (inclusiv ceai mate) şi mirodenii au totalizat, în perioada analizată, 9,63 milioane de euro, faţă de 6,56 milioane de euro în perioada similară din 2020.
În aceste condiţii, deficitul consemnat în comerţul cu aceste produse a fost de 47,7 milioane de euro în primul trimestru.
Exporturile şi importurile de cafea, ceai (inclusiv ceai mate) şi mirodenii au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.