O clasă de medicamente antiinflamatoare, inclusiv tocilizumab, reduce în mod eficient riscul de deces la pacienții internați cu Covid-19, potrivit unui nou studiu publicat care acoperă aproape 11.000 de pacienți, citează AFP, preluată de Agerpres.
Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat utilizarea acestora în același timp cu corticosteroizii, la pacienții cu cazuri severe de Covid-19, a anunțat ea.
Tocilizumabul intravenos a prezentat rezultate mixte în diferite studii clinice mai mici, dar acest studiu, publicat în revista științifică JAMA, compilează rezultatele a 27 de studii clinice din 28 de țări. Este primul care acoperă un număr atât de mare de oameni.
Potrivit autorului său principal, Manu Shankar-Hari, profesor la King’s College din Londra, aceasta este „dovadă definitivă”.
Această analiză s-a concentrat asupra anticorpilor monoclonali sarilumab și tocilizumab, medicamente utilizate inițial împotriva artritei reumatoide.
Sunt numiți antagoniști ai interleukinei 6 deoarece blochează receptorul pentru această proteină. Cu toate acestea, acesta din urmă joacă un rol în procesul de supraacțiune imună declanșat uneori de coronavirus, ducând la hiperinflamarea responsabilă pentru cele mai grave cazuri de Covid-19.
Dintre pacienții spitalizați, administrarea unuia dintre aceste două medicamente în același timp cu corticosteroizii a redus riscul de deces cu 17%, comparativ cu utilizarea corticosteroizilor singuri. Corticosteroizii precum dexametazona, care au și un efect antiinflamator, au fost primul tratament care s-a dovedit a reduce mortalitatea prin Covid-19.
În detaliu, acest studiu a studiat 10.930 de pacienți, dintre care 6.449 au primit tratament (sarilumab sau tocilizumab), iar 4.481 au primit îngrijiri obișnuite sau un placebo.
Riscul de a muri după 28 de zile în rândul grupului de tratament a fost de 22%, comparativ cu 25% pentru ceilalți.
Prin izolarea numai a persoanelor care au primit tratament și corticosteroizi în același timp, riscul de deces a scăzut chiar la 21%.
În plus, riscul de a fi nevoie de respirație artificială a fost, de asemenea, redus cu tratamentul.
„Știința și-a făcut treaba, acum trebuie să ne îndreptăm atenția asupra problemelor de acces”, a declarat oficialul OMS Janet Diaz într-un comunicat. „Având în vedere inegalitățile globale pentru vaccinuri, persoanele din cele mai sărace țări sunt cele mai expuse riscului de cazuri severe de Covid-19. Acestea sunt persoanele la care trebuie să ajungă aceste medicamente”.
Tocilizumab este comercializat sub numele Actemra sau RoActemra, în funcție de piețele unde este vândut.
Un studiu britanic, publicat în februarie, a raportat deja rezultate încurajatoare cu privire la acesta. Desfășurat ca parte a unui mare studiu clinic de recuperare, acest studiu pe 4.000 de pacienți spitalizați a arătat o reducere a riscului de deces și a necesității respirației artificiale.