V.Stoica
Programul Operațional Regional 2007-2013, prima perioadă în care fondurile europene au ajuns și în România, după integrarea în Uniunea Europeană, a fost o gură de oxigen pentru autoritățile locale, chiar dacă o bună perioadă de timp, rata de absorbție s-a menținut la o cotă redusă.
La finalul anului 2015, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia – Organism Intermediar pentru POR și, ulterior, pentru POSCCE (Programul Operaţional Sectorial Creșterea Competitivității Economice – au făcut publice rezultatele acestei prime perioade de programare al cărei beneficiar a fost și România. Conform informațiilor date publicității de către ADR Sud Muntenia, s-a ajuns la un procentaj de absorbție de aproape 80%, incluzând și cererile de prefinanțare. „În următoarele trei luni, perioadă în care beneficiarii vor mai putea veni cu cereri de rambursare, cu siguranţă acest procentaj va creşte. Sunt convins că pentru următorul program, împreună cu beneficiarii, împreună cu Autoritatea de Management, vom dovedi toată înţelepciunea să învăţăm din lucrurile care au mers mai puţin bine şi să reluăm lucrurile pozitive din actuala perioadă de programare, pe care să le multiplicăm mai departe”, a declarat Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.
Potrivit datelor oficiale, la ADR Sud Muntenia au fost depuse, pentru a primi finanţare din POR 2007 – 2013, nu mai puțin de 1.285 de proiecte, cu o valoare totală a fondurilor solicitate de aproximativ 6,04 miliarde de lei. Dintre acestea, au fost contractate 757 de proiecte, ce au o valoare de peste 3,38 miliarde de lei.
Serviciu special pentru centrele urbane, din acest an
„Ca o noutate – vom crea un serviciu pentru centre urbane – Serviciul Dezvoltare Urbană. Reşedinţelor de judeţ le va fi destinată o axă importantă în cadrul Programului Operaţional Regional – Axa prioritară 4, cu cea mai mare valoare din program – aproape 220 de milioane de euro revin regiunii Sud Muntenia, ce vor fi împărţiţi în mod egal celor şapte reşedinţe de judeţ”, a explicat directorul Liviu Muşat.
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este succesorul Programului Operațional Regional 2007-2020 și unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada 2014-2020.
În cadrul POR 2014-2020, vor putea fi accesate fonduri substanțiale prin intermediul a 11 axe prioritare (plus o axă de asistență tehnică), care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională.
Bani pentru drumuri, spitale, cultură, educație
Cele mai multe axe prioritare sunt destinate autorităților publice, care vor putea accesa fonduri substanțiale. Astfel, prin Axa Prioritară 3 – Sprijinirea creșterii eficienței energetice în clădirile publice, vor putea fi solicitate finanțări pentru eficiența energetică a clădirilor publice, inclusiv măsuri de consolidare a acestora, prin Axa Prioritară 4 – Dezvoltare urbană durabilă, vor fi finanțate, la cererea orașelor și a municipiilor, activități care privesc eficiența energetică a clădirilor rezidențiale, inclusiv măsuri de consolidare a acestora, investiții în iluminatul public, măsuri pentru transport urban (căi de rulare/ piste de bicicliști/ achiziție mijloace de transport ecologice/ electrice etc.), regenerarea și revitalizarea zonelor urbane (modernizare spații publice, reabilitare clădiri/ terenuri abandonate, centre istorice etc). Tot autorităților locale sau centrale, dar și ONG-urilor, unităților de cult sau parteneriatelor, le este destinată și Axa Prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Axa Prioritară 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională vizează reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă cu reţeaua TEN T, respectiv construcţia / reabilitarea / modernizarea şoselelor de centură cu statut de drum judeţean aflate pe traseul drumului judeţean respectiv, această axă putând fi accesată de către consiliile județene. Axa Prioritară 7: Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului se adresează tot autorităților locale, pentru valorificarea economică a potențialului turistic balnear și dezvoltarea infrastructurii turistice publice de agrement.
Axa Prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale are în vedere finanțarea construirii de spitale regionale, reabilitarea /modernizarea / dotarea cu echipamente a spitalelor judeţene de urgenţă, reabilitarea /modernizarea /extinderea /dotarea infrastructurii de servicii medicale (ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe), construirea/reabilitarea/modernizarea/ dotarea centrelor comunitare de intervenţie integrată, dar și reabilitarea/ modernizarea/ dotarea infrastructurii de servicii sociale fără componenţă rezidențială construcţie/reabilitare de locuinţe de tip familial, apartamente de tip familial, locuinţe protejate etc. Alte două Axe Prioritare – 9 și 10 – pot fi accesate de către autoritățile locale, pentru sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, dar și pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale.