V. Stoica
Instanța penală a Curții de Apel București a amânat, ieri, pentru a patra oară pronunțarea în dosarul penal în care vicepreședintele liberal al Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone, a fost acuzat de fapte de corupție. În acest dosar, Tudone a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în anul 2016, într-o cauză în care era acuzat, alături de alți inculpați, de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Următoarea ședință de judecată va avea loc peste o lună, respectiv pe 29 iulie.
La trimiterea în judecată, DNA arăta că membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași – din care făcea parte și Dumitru Tudone – au aprobat procesul-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 de hectare aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea. Procurorii DNA precizau, la data trimiterii în judecată, că “acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective. În aceeași perioadă de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate (n.n. – localități din județul Călărași), au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite. Prin acest demers s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului”.
La instanța de fond, Tribunalul Călărași, inculpații din dosar au fost achitați. Rămâne de văzut ce va decide instanța de apel, Curtea de Apel București, dat fiind că toate aceste amânări ar putea reprezenta o hotărâre în defavoarea inculpaților.