Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat printr-un comunicat de presă că a lansat în dezbatere publică proiectul legii descentralizării care prevede trecerea instituţiilor aflate în subordinea sa către autorităţile locale, potrivit Hotnews.
„Proiectul legii descentralizării prevede transferul competenţelor exercitate în prezent de casele de cultură ale studenţilor, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret şi Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti către structuri cu personalitate juridică din subordinea consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Instituţiile precizate mai sus, în prezent subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, vor funcţiona ca instituţii publice în subordinea autorităţilor locale menţionate şi vor crea şi aplica politici publice în domeniile tineret şi sport. Finanţarea lor se va face de la bugetele locale alocate unităţilor administrativ-teritoriale respective, dar şi prin venituri proprii”, se arată în comunicatul Ministerului Tineretului şi Sportului.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat că prin această mutare doreşte să lase comunităţilor locale posibilitatea de a contribui la revitalizarea vieţii sportive.
„Descentralizarea este un proces pe care l-am tratat cu toată atenţia şi responsabilitatea. Nu este sănătos şi constructiv să dictăm totul de la Bucureşti. Ne-am dorit să lăsăm comunităţilor locale posibilitatea de a administra direct obiectivele din zona lor. Ei cunosc cel mai bine nevoile, problemele, posibilităţile, pot fi mai eficienţi, dispun de toate pârghiile necesare. Descentralizarea va contribui la rezolvarea problemelor de finanţare şi la revitalizarea vieţii sportive şi de tineret, ceea ce răspunde interesului nostru general”, a declarat Eduard Novak.
Descentralizarea acestor competenţe şi aducerea deciziei mai aproape de cei care cunosc nemijlocit specificul şi nevoile comunităţii va oferi un cadru mai eficient, mai flexibil, care va răspunde mai bine acestor nevoi, pentru realizarea de programe şi proiecte de impact. În plus, finanţarea investiţiilor în infrastructura specifică celor două domenii s-ar face mult mai uşor, inclusiv prin folosirea fondurilor europene, ceea ce va determina, pe termen lung, creşterea calităţii obiectivelor de infrastructură.
„Transferul competenţelor va fi dublat şi de un transfer de experienţă (know-how), de patrimoniu şi de personal dinspre Ministerul Tineretului şi Sportului către autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât acestea să poată exercita eficient noile competenţe, fără sincope. În acelaşi timp se va asigura o protecţie rezonabilă personalului contractual şi funcţionarilor publici care deservesc în prezent aceste domenii. Astfel, salariaţilor preluaţi în cadrul structurilor nou înfiinţate nu le va putea fi desfiinţat postul şi nici nu vor putea fi eliberaţi din funcţie pe motive neimputabile lor pentru o perioadă de 4 ani de la preluare”, precizează sursa citată.
Ministerul Tineretului şi Sportului va păstra o permanentă legătură cu structurile nou constituite, fiind cel care va elabora în continuare strategiile naţionale în domeniul tineretului şi sportului. Ministerului îi va reveni obligaţia de a asigura reglementarea, coordonarea metodologică, controlul şi monitorizarea în domeniile specifice de activitate, în scopul aplicării unitare a politicilor şi a strategiilor naţionale şi comunitare, precum şi a prevederilor legale şi al realizării atribuţiilor ce le vor reveni pe mai departe direcţiilor judeţene, potrivit legii.