Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Externalizarea unor servicii esențiale pentru desfășurarea activităților unor instituții publice – în special a celor în care este nevoie de o intervenție urgentă în situații care impun uneori chiar și prezența permanentă a unor angajați – a devenit o modă printre reprezentanții partidelor care compun coaliția actuală de guvernare. PNL și USR-PLUS fac front comun pentru a distruge, la propriu, instituții locale și naționale, inclusiv prin metoda externalizării, pe care o prezintă drept eficientizare, dar care generează costuri mult mai mari decât ale serviciilor din subordinea unor spitale, a unor consilii județene sau locale, a altor instituții de unde se pot scurge bani publici către clientela de partid.
Un tip de externalizare este și mult-discutata Agenție Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. O structură care nu ar trebui să facă altceva decât ceea ce au ca obiect de activitate Ministerul Sănătății și instituții din subordinea acestuia. De ce este necesară această nouă agenție? Pentru sifonarea banilor publici? Pentru încheierea unor contracte cu societăți de construcții agreate?
Exemplele continuă cu o propunere aberantă venită din partea unui reprezentant al PNL: externalizarea mentenanței în spitale. Deci să dăm oamenii afară, ca să încheiem contracte cu firmele acoliților noștri. Din nou, o soluție care este declarată salvatoare, dar care nu rezolvă nici pe departe problema incendiilor din spitale. Am văzut marți seară cum a luat foc încă un spital. De această dată, Spitalul pentru copii Sfânta Maria din Iași. Doar intervenția de urgență a angajaților și a personalului medical a făcut să nu existe victime. Cu ce ar ajuta o externalizare a serviciilor de mentenanță din spitale?
Trecem în Prahova, în județul nostru. S-a făcut mare tam-tam pe tema desființării a două direcții aflate în subordinea Consiliului Județean Prahova – Direcția Județeană de Pază și Direcția pentru Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova. Este evidentă necesitatea menținerii acestor direcții, iar acest lucru s-a dovedit în nenumărate rânduri, inclusiv în intervențiile de urgență, de exemplu, care au avut loc pe drumurile județene afectate de alunecările de teren tot mai intense din zona de nord a județului Prahova.
Vorbim despre externalizarea acestor servicii. Însă costurile și timpul de intervenție în cazul încheierii unor contracte cu societăți comerciale se dovedesc, la un calcul simplu, mult mai mari decât cele actuale.
Externalizare nu înseamnă și profesionalism. Nu este egală cu eficiența sau cu reducerea cheltuielilor publice.
Dimpotrivă. Externalizarea unor servicii înseamnă șomaj în rândul angajaților unei instituții, înseamnă fonduri aruncate în conturile unor firme, înseamnă contracte dubioase.
Înseamnă tot ceea ce, în campania electorală, liberalii și useriștii-plusiști spuneau că este de neimaginat pentru obrazul lor subțire. Între timp, obrazul s-a îngroșat, iar deciziile se iau în funcție de interese, pentru că nu mai suntem în campanie electorală. Deocamdată.