F. T.
Chiar dacă primăvara rece şi ploioasă a întârziat oarecum apariţia dăunătorilor în pădurile prahovene, Direcţia Silvică Prahova a achiziţionat substanţe pentru combaterea acestora, omologate de către Uniunea Europeană.
A întârziat „oarecum apariţia dăunătorilor” fiindcă, potrivit unei postări pe reţeaua de socializare Facebook, în pădurile administrate de către Ocolul Silvic Verbila au început deja lucrările de combatere a dăunătorilor, ” în vederea menținerii stării fitosanitare corespunzătoare a arborilor”.
În prezent, sunt efectuate acţiuni de combatere a parazitului vegetal – Oidium, acesta cauzând făinarea stejarului.
„Făinarea este produsă de ciuperca Microsphera alphitoides, care este o specie polifagă ce afectează foarte multe specii de cvercinee (stejar -n.n.), iar silvicultorii o combat în stadiul conidian. Conidiile sunt de fapt sporii ciupercii care, la un moment dat, încep sa se deplaseze purtați de vânt, iar profesioniștii stopează acest proces la momentul potrivit”, se mai precizează în postarea specialiştilor de la Ocolul Silvic Verbila – unitate a Direcției Silvice Prahova care administrează peste 91.000 hectare fond forestier de stat și alte 21.000 hectare de pădure ce aparțin proprietarilor privați.