Numărul puieţilor containerizaţi ar putea ajunge, în câţiva ani, la aproape 100.000
F. T.
În primăvară, la două ocoale silvice – Ploieşti şi Urlaţi – avea loc o premieră pentru silvicultura prahoveană: producerea de puieţi containerizaţi: stejar pedunculat – în primul caz, brad normandian- în celălalt oraş din judeţ.
Şi aminteam, în urmă cu o lună, ce avantaje prezintă acest lucru: plantarea ‘în câmp” după numai un an, faptul că recipientele pot fi utilizate pentru producerea altor puieţí încă o perioadă de zece ani şi, nu în ultimul rând – procentul de prindere al acestora este destul de ridicat.
Premiera, însă, trebuie să aibă şi continuitate.
Drept pentru care, după cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, şef Compartiment „Cultură Refacere” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, pentru anii următori se estimează ca numărul acestora să ajungă, de la 25 de mii, câţi sunt în prezent, la circa 100.000. Poate peste doi, poate peste trei sau maximum patru…
Poate , fiindcă, din superstiţie, nu este bine să ne hazardăm în a spune decât că este doar o chestiune de timp relativ scurt până când acest lucru va deveni certitudine.
Tot cu referire la puieţi, trebuie făcută precizarea că, în prezent, la toate ocoalele silvice de pe raza Direcţiei Silvice Prahova există culturi specializate pentru producerea pomilor de iarnă.
Aşa se face că, în momentul de faţă, o suprafaţă de peste 6,2 hectare reprezintă pepiniere în care cresc diverse specii de brad – alb, normandian…
Şi, câtă vreme gusturile oamenilor s-au mai rafinat – în contextul în care este căutat şi cumpărat din ce în ce mai mult bradul normandian – şi silvicultorii prahoveni s-au adapatat cerinţelor pieţei.
Ar fi, dacă nu ne înşeală memoria, aproximativ 41.000 de puieţi decorativi plantaţi, acum, în pepinierele din Prahova.
Este cert, în schimb, că anul trecut – după cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu – Direcţia Silvică Prahova a ocupat locul trei la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva în ceea ce priveşe vânzarea unor astfel de puieţi. Este şi acesta o performanţă, nu ?
Este, însă, mai există o expresie: Nu este greu să ajungi în vârful ierarhiei, cât să te menţii acolo. Or, silvicultorii prahoveni au acestă pretenţie. Şi pentru a se respecta pe ei înşişi, şi din respect pentru cei care care doresc să cumpere pomi de iarnă.
Pomi de iarnă care au ca destinaţie nu doar Sărbătorile, ci arată bine şi din punct de vedere peisagistic. Tocmai de aceea, nu este de mirare că sunt destule cereri în acest sens.
Iar pentru cei care doresc să îşi înfrumuseţeze grădina, sau pentru primarii care vor să arate comuna pe care o conduc ca la carte sau, în fine, pentru oricine, este bine de ştiut că astfel de specii pot fi achiziţionate de la ocoalele silvice din judeţ.
Şi nu la preţuri piperate, ci „de bun-simţ”, după cum ne-a mai specificat inginerul Bogdan Săvulescu.