V. Stoica

Locuitorii din zona deluroasă a județului Prahova au avut de suferit, la finalul săptămânii trecute, din cauza inundațiilor produse de precipitațiile abundente. Cartierul Podu Vadului din orașul Breaza a fost cel mai afectat de inundații, în weekend, torenții transformând o stradă din localitate într-o adevărată albie de râu! Locuitorii de pe strada Muncii au avut de-a face, două zile la rând, cu inundații devastatoare, iar curțile oamenilor din zonă au fost distruse de apele învolburate care le-au pătruns în gospodării. De fiecare dată când plouă torențial, zona respectivă este afectată de inundații majore.
Pentru a se pune cât de cât la adăpost, locuitorii din Podu Vadului s-au pregătit, sâmbătă după-amiază, cu saci plini cu nisip, pe care să îi folosească la intrările în locuințe și în curți.
Dar nu numai în Breaza au fost probleme, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, pompierii au intervenit în mai multe localități din județ pentru a scoate apa cu motopompele atât din curți, cât și din case. Pompierii au acționat cu motopompele în Breaza, Șoimari, Provița de Jos, Cornu de Jos și în alte locații unde a fost nevoie să intervină.
Pe de altă parte, pentru că au fost emise coduri galbene și portocalii de vreme rea – precipitații abundente, grindină, vânt puternic -, dar și avertizări de inundații pe cursuri de apă din jumătatea de nord a Prahovei, a fost nevoie și de acționarea sistemelor antigrindină.
Conform reprezentanților Ministerului Agriculturii, sute de rachete antigrindină au fost lansate în doar 24 de ore. „În intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au fost lansate un număr de 986 de rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție. Este cel mai mare număr de rachete antigrindină lansate în interval de o saptămână, de la punerea în funcțiune a sistemului și reprezintă mai mult de jumătate din consumul de rachete din acest sezon. Începând cu 15 aprilie și până în data de 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au fost lansate un număr total de 1648 de rachete antigrindină. În zona protejată, lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervențiilor active în atmosferă realizate de unitățile din cadrul Sistemului”, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Din punct de vedere meteorologic, însă, veștile nu sunt tocmai bune. Ieri, ANM a emis o nouă avertizare meteorologică, valabilă până pe 16 iunie, printre fenomenele vizate fiind manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate. Astfel, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.