Ne plac cei care sunt cu ochii pe pădure, să nu fugă – Doamne fereşte ! – cineva, cu ea, prin Austria, dar mai de încredere sunt silvicultorii care afirmă că exploatarea forestieră de la Buşteni este perfect legală.
De ce scriem acest lucru? Fiindcă luni, 24 mai, a.c., reprezentanţi ai organizaţiei Agent Green au protestat în Parcul Natural Bucegi motivând că s-ar tăia ilegal aproximativ 5000 de metri cubi de masă lemnoasă. Şi s-a făcut tam-tam mare! Şi s-a dat apă la moară acelora care nu mai pot de dragul codrilor, neştiind cum se exploatează o pădure: cu acte în regulă!
Prezentăm, în continuare, comunicatul ROMSILVA, iar mai jos, pe cel al ONG-ului care spune ceva despre un „masacru” la Buşteni.
ROMSILVA: „În urma <<”protestului>> organizației Agent Green, desfășurat luni, 24 mai a.c., în Parcul Natural Bucegi, și a informațiilor false lansate de organizația respectivă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:
Exploatarea forestieră din parcela u.a. 222 din UP I Caraiman, pădure privată administrată de Ocolul Silvic Azuga din cadrul Direcției Silvice Prahova, este legală și deține toate autorizațiile.
Parcela respectivă este situată la limita Parcului Natural Bucegi, în zona de managament durabil (zona ”tampon”) a parcului unde, conform articolului 22 alin. ( 8 ) lit. J) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice sunt permise lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor, lucrări speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale şi fără extragerea lemnului mort, cu excepţia cazurilor în care se manifestă atacuri de dăunători ai pădurii ce se pot extinde pe suprafeţe întinse, în primul rând de parcele întregi limitrofe zonelor cu protecţie strictă sau integrală, în restul zonei-tampon fiind permisă aplicarea de tratamente silvice care promovează regenerarea pe cale naturală a arboretelor: tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit, tratamentul tăierilor grădinărite şi cvasigrădinărite, tratamentul tăierilor progresive clasice sau în margine de masiv cu perioada de regenerare de minimum 10 ani.
Ocolul Silvic Azuga a emis, în 23 martie 2021, autorizația A210000910008, cu valabilitate până la 30 aprilie 2021. Având în vedere condițiile meteorologice dificile, respectiv ninsori puternice, Ocolul Silvic Azuga a prelungit termenul de exploatare până la 30 mai 2021, notificând Garda Forestieră Ploiești, în acest sens, prin adresa 2277/27.04.2021.
După notificarea Gărzii Forestier, expedierea lemnului din platforma primară s-a efectuat cu respectarea reglementărilor privind funcționarea aplicației SUMAL 2.0. Lucrările de exploatare în parchet au reînceput cu data de 21 mai. Partida respectivă a fost autorizată de Administrația Parcului Natural Bucegi prin avizul 400/IDH/06.05.2020.
Parcela respectivă, fiind inclusă în studiul PIN MATRA 2001/018, a fost verificată conform normelor legale de Garda Forestieră Ploiești, care a avizat exploatarea prin adresa 2111/02.03.2020, neîndeplinind criteriile de includere a acesteia în categoriile funcționale păduri virgine sau cvasivirgine.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge acuzațiile false lansate de organizația Agent Green, care aduc prejudicii instituției noastre, și asigură publicul că administrează cele 22 de parcuri naționale și naturale conform tuturor normelor legale”.
Părerea Agent Green:
„În această dimineață (luni -n.n.), ONG-ul pentru protecția mediului Agent Green și susținătorii acestuia au protestat chiar lângă camioanele ce se grăbeau să plece încărcate cu lemne de la Valea Cerbului, acolo unde se află Rezervația Naturală Abruptul Prahovean – cea mai mare întindere din Parcul Natural Bucegi. Nu putem permite ca într-un un Sit Natura 2000 (SiteCode: ROSCI0013) să aibă loc exploatări forestiere masive.
Nu putem permite ca dintr-un Sit Natura 2000 să plece aproximativ 5000 m3 de masă lemnoasă.
Să nu mai precizez faptul că astfel de exploatări sunt ilegale în timpul sezonului de vegetație, iar ele pot fi reluate doar din toamnă. Ce se întâmplă atunci de fapt la Valea Cerbului?
Le sunt recunoscător pentru ceea ce fac și îi susțin din Parlamentul European, unde lucrez la o definiție mai strictă a sistemului de arii strict protejate care să interzică industriei de exploatare a lemnului și acelora care practică activități extractive să activeze în aceste zone.
Ca raportor din umbră pentru Strategia UE pentru păduri, precum și pentru stoparea și inversarea defrișărilor, îmi doresc la fel de mult ca și Agent Green, delimitarea concretă a acestor arii de păduri virgine. Trebuie clarificat ce se poate proteja și ce nu!
Deși pe hârtie, România stă bine la capitolul arii protejate și 23% din suprafața țării este acoperită, declarativ, cu astfel de zone, în realitate, doar 1% este strict protejată” – Președintele Agent Green, Gabriel Păun.
Acasă Actualitate ROMSILVA dezminte acuzaţiile unui ONG potrivit căruia la Buşteni s-ar tăia ilegal...