Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.
Fotbalul regional, cel pornit cu mare avânt la începutul anilor 1950 în următoarea perioadă va cunoaşte un mic recul. Încet-încet dispar echipele formate prin CAP , SMT, GAS dar şi cele cu denumirea de Cămin Cultural. În schimb îşi fac apariţia cele cu noile nume „la modă” ale vremii, Energia, Flacăra şi Recolta. Un amănunt interesant este că în toată această perioadă a anilor 1950 a existat o mare instabilitate în organizarea competiţiilor regionale, multe decizii fiind luate pe ultima sută de metri, iar altele chiar şi după ce întrecerea a luat startul. De aceste ezitări a avut parte fotbalul şi în anii 1960, chiar şi pe durata întregii sale existenţe.
Campionatul Regional – Ploieşti (1955). S-a revenit, după numai un singur sezon, la organizarea campionatului cu două serii, la început considerate egale valoric, dar pe parcurs seria nou formată a fost socotită eşalonul doi valoric regional. Au fost promovate toate echipele participante la turneul final al barajului pentru promovare, disputat în toamna anului 1954, dar numai trei formaţii au fost repartizate în seria I, restul de 12 grupări, plus două grupări (ultimele clasate) din ediţia precedentă a campionatului, au format seria a II-a. La sfârşitul ediţiei de campionat, înainte de disputarea „titlului” regional, Federaţia Română de Fotbal a luat decizia de reînfiinţare a campionatului republican, Divizia C. Regiunii Prahova i-a fost repartizate două locuri din cele 48 câte trebuia să formeze eşalonul trei republican. În final au mai fost acceptate încă trei formaţii, competiţia disputându-se cu un total de 51 formaţi. Echipele noi participante în această ediţie au fost: Avântul Buşteni, Flacăra Boldeşti, Flacăra Uzina Ploieşti (fosta Metalul Uzina Ploieşti) – toate fiind promovate din întrecerile raionale.
Campionatul Raional (ediţia a V-a). Campionatele raionale au continuat stârnind un mai mare interes, asta şi datorită numărului mai mare de echipe participante. Înfiinţările de echipe au continuat pe „Valea Teleajenului”, s-au organizat grupării sportive şi în alte comune, Vărbilău, Vâlcăneşti, dar fotbalul a apărut şi în Scăioşi (Făget), Gura Vitioarei şi a reapărut la Homorâciu. La întrecerea din raionul Teleajen s-au înscris în această ediţie 17 formaţii. (un număr record pentru acele timpuri). Acesta a fost organizat cu două serii egale valoric şi echipele au fost împărţite după criteriul geografic. Din seria I (Vălenii de Munte) au făcut parte următoarele grupări: Recolta Drajna de Jos – antrenor Constantin Cursaru (fostă Căminul Cultural Drajna de Jos), Viitorul Olteni (reînfiinţată), Flacăra Măgurele (fostă Voinţa GAS Măgurele), Căminul Cultural Gura Vitioarei (nou înfiinţată), Constructorul Vălenii de Munte (reînfiinţată), Victoria Scăioşi – Făget (nou înfiinţată), Metalul Vălenii de Munte (reînfiinţată), Recolta Izvoarele şi Tricolor Homorâciu (nou înfiinţată). Din seria a II-a – numită şi seria Slănic, au făcut parte următoarele opt echipe: Flacăra Slănic, Flamura Roşie Slănic (reînfiinţată), Voinţa Vărbilău (nou înfiinţată), Recolta Prăjani, Victoria Vâlcăneşti (nou înfiinţată), Voinţa Poiana Vărbilău, Energia Bertea şi Energia Ştefeşti. În finala campionatului Raional Teleajen: Flacăra Slănic a învins pe Recolta Drajna de Jos cu scorul de 5-1 cucerind „titlul” raional.
Barajele pentru promovare în Campionatul Regional – 1955. Pentru turneul final al barajului pentru promovare în Campionatul Regional – Ploieşti s-au calificat un număr de 13 formaţii campioane în raion. Urma, ca cei patru câştigători, locul I din fiecare grupă să promoveze în Campionatul Regional – Ploieşti, două echipe în seria I şi alte două în seria a II-a. În cele din urmă această „contestată” serie a II-a regională, a fost desfiinţată. Jocurile au fost programate să se dispute în sistem turneu, cu partide tur-retur. După ce s-au disputat jocurile din prima etapă, s-a renunţat la competiţie. N-a mai fost promovată nicio echipă. Reprezentanta „Văii Teleajenului” campioana Flacăra Slănic, a făcut parte din grupa a III-a, alături de echipele: Flacăra Valea Călugărească şi Locomotiva Atelierele CFR Ploieşti.
Campionatul Regional – Ploieşti (1956). Din cele 28 de echipe, „sita” a cernut şi jumătate dintre formaţiile care au evoluat în sezonul precedent, s-au întors la derby-urile locale. Campionatul Regional – Ploieşti este din nou redus, fiind format dintr-o singură serie cu 14 echipe. Aceasta a fost constituită din formaţiile clasate pe locurile 3-11, în seria I şi cele clasate pe locurile 1-3, în seria II-a. Două echipe au fost promovate în campionatul republican, Divizia C, iar restul de 12 formaţii au fost retrogradate în campionatele inter-raionale. Echipele participante la barajul pentru promovare în „Regiune” au participat în continuare la întrecerile înter-raionale, fiind repartizate, alături de cele retrogradate, în cele 10 serii care s-au desfăşurat în acest an. Flacăra Boldeşti – şi-a schimbat numele în Energia Boldeşti.
Campionatul Raional (1956). Pentru întrecerile din Campionatul Inter-raional – Teleajen (o altă nouă denumire a competiţiei) s-au înscris pentru această ediţie (1956), un număr 13 formaţii. Acestea au fost împărţite în două serii, dar nu s-a mai ţinut cont de criteriul geografic, repartizarea s-a făcut în urma unei trageri la sorţi. Prima, seria I, fost compusă din şapte grupări. Acestea au fost după cum urmează: Recolta Măneciu-Ungureni, Victoria Vâlcăneşti, Recolta Drajna de Jos, Energia Voinţa Vărbilău, Metalul Vălenii de Munte, Energia Recolta Izvoarele şi Flacăra Măgurele. Din componenţa seriei a II-a au făcut parte următoarele grupări: Progresul Vălenii de Munte – antrenor Popa Dumitru, Energia Slănic, Viitorul Olteni, Victoria Scăioşi (Făget), Recolta Prăjani şi Voinţa Poiana Vărbilău. Căştigătoarele celor două serii au fost în final: Recolta Măneciu-Ungureni şi Progresul Vălenii de Munte. O altă reprezentantă a „Văii Teleajenului” – Energia Scăieni a participat la întrecerile desfăşurate în Campionatul Inter-raional Ploieşti.
Barajele pentru promovare în Campionatul Regional – 1956. Pentru prima dată de la debutul barajelor pentru promovare au participat toate cele 17 formaţii câştigătoare de serie. După efectuarea tragerii la sorţi, echipele au fost împărţite în două serii, prima cu nouă, iar a doua cu opt formaţii. În grupe s-a jucat fiecare cu fiecare, dar în a doua parte a competiţiei foarte multe formaţii au renunţat la întrecere şi „presa” a trecut finalul pe linie moartă, nu s-a mai publicat nici rezultatele după patru etape, dar nici clasamentele finale. Au promovat în cele din urmă primele două clasate în fiecare grupă. Cele două echipe reprezentante ale raionului Teleajen au făcut parte din grupa I, alături de următoarele echipe: Energia Urlaţi, Energia Schela Mare, Energia I.E.C. 3 Termoficare Teleajen, Combinata Azuga şi Locomotiva Ploieşti. Au promovat: Combinata Azuga, Energia Schela Mare.
Rezultate – baraj: 1956
Etapa a II-a – joi, 25 octombrie 1956
Progresul Văleni – Energia Uzina Teleajen 0-1
Energia Urlaţi – Recolta Măneciu Ungureni 1-3
Etapa a III-a – duminică, 28 octombrie 1956
Recolta Măneciu – Progresul Văleni 3-1(2-0)
Energia Urlaţi – Progresul Văleni 0-3 nepr.
Etapa a IV-a – joi, 1 noiembrie 1956
Energia Urlaţi – Progresul Văleni 0-3 nepr.
Celelalte rezultate, cât şi clasamentele finale n-au fost publicate.
Au fost promovate în Campionatul Regional – Ploieşti: Combinata Azuga, Energia Schela Mare, Flamura Roşie Brăneşti, Voinţa Rm. Sărat.