Ultimul act al Cupei României, ediția 2020-2021, programat pe 22 mai, pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești, va opune echipele Astra și Universitatea Craiova, existând premise că acesta va fi și primul meci de după declanșarea pandemiei în care va fi permis accesul în tribune al unui număr prestabilit de spectatori (se vorbește despre 7000 de oameni).
În returul semifinalelor, pe stadionul din Ștefan cel Mare, Astra a obținut dramatic calificarea la loviturile de departajare în fața echipei Dinamo și va juca pentru a patra oară cu trofeul Cupei pe masă, ultimele două astfel de finale fiind pierdute de astriști exact pe arena din Ploiești – contra celor de la FC Voluntari, respectiv Viitorul!
Calificarea a fost decisă la loviturile de departajare. Albentosa, Fabbrini, Anton și Grigore au marcat pentru Dinamo, Krpic și Wüthrich au făcut-o pentru Astra înainte ca ploieșteanul Valentin Gheorghe să țintească transversal și să bifeze prima ratare a ”loteriei” penaltiurilor. Canadija a marcat și el, însă Mihaiu putea să aducă bucuria în tabăra dinamovistă. Penalty-ul său ratat a fost repetat, însă portarul Astrei, tânărul Popa, a reușit să pareze din nou, ”cu repetiție”, jucătorul născut în anul 2000 repetând, într-un fel, performanța pe care o reușise și la Ploiești, sezonul trecut (pe când Astra îl împrumutase la Rapid, și unde a apărat două penaltiuri, în remiza albă dintre Petrolul și giuleșteni, executate de Marinescu și Anrăutu, primind, de fiecare dată, și câte un cartonaș galben, repetarea loviturii pentru a treia oară aducând tot o ratare, a lui Mezza Colli)! Un alt ex-petrolist, Nepomuceno, a ratat și el, în contul echipei Dinamo, iar Raspopovic a trimis-o pe Astra în finală!
Formația pregătită de Ionuț Badea revine astfel, după după doi ani, într-o finală de Cupa României. Până acum, Astra a jucat de trei ori în ultimul act, însă a cucerit trofeul o singură dată, în 2014.
Adversara Astrei va fi Universitatea Craiova, care a reușit calificarea în ultimul act al competiției, după ce a trecut de Viitorul Pandurii cu scorul de 5-2 la general.
Cu un avantaj de trei goluri obținut în prima manșă, Universitatea Craiova a pornit ca favorită în meciul de la Tg. Jiu. Elevii lui Ouzounidis s-au văzut însă conduși din minutul 17, când Buia, jucător aflat în tratative avansate cu Petrolul, a profitat de o gafă a lui Acka. Craiova a egalat imediat prin golul înscris de Ofosu, dar oaspeții au reușit din nou să treacă în avantaj prin Paraschiv. Tudorie a făcut 2-2, scor cu care s-a intrat la pauză. După patru goluri înscrise în prima repriză, în partea secundă echipele n-au reușit să-și creeze mari ocazii și tabela a rămas nemodificată până la finalul meciului.
Pentru Universitatea Craiova va fi a doua finală în ultimii trei ani. În ediția 2018-2019 a reușit să câștige trofeul Cupei României, după o finală cu Hermannstadt, câștigată cu 2-0
„Ilie Oană”, gazdă şi pentru Naţională
Arena ploieșteană va găzdui și amicalul România-Georgia, care se va disputa pe 2 iunie pe stadionul “Ilie Oană”, de la ora 21:45.
Tricolorii vor disputa în luna iunie două partide de pregătire, prima pe teren propriu, cu Georgia, iar cea de-a doua în deplasare, pe 6 iunie, la Middlesbrough, cu Anglia.
Pentru primul duel a fost delegată să vină la Ploiești o brigadă din Grecia (”întâmplător”, chiar țara președintelui CCA de la noi, Kiros Vassaras), care îl va avea la centru pe Anastasios Sidiropoulos, iar ca asistenți pe Polychronis Kostaras și Lazaros Dimitriadis. Al patrulea oficial va fi românul Andrei Chivulete.
Anastasios Sidiropoulos, 41 de ani, este arbitru FIFA din 2011, an în care a și oficiat singurele partide la centru ale reprezentativelor noastre, mai precis cele ale selecționatei U17, 2-2 cu Finlanda și 0-1 cu Rusia în preliminariile EURO U17 2012, grupă găzduită de Portugalia.