Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Data de 14 mai este declarată, în baza Legii 177/2013, ca Ziua Dreptului Internațional Umanitar. Celebrarea anuală a acestei zile a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Pentru al doilea an consecutiv, aceste manifestări se desfășoară în condițiile speciale ale restricțiilor impuse de prezența noului coronavirus SARS CoV-2.
Rolul de inițiator și organizator al manifestărilor prahovene a fost asumat de fiecare dată de Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova, care a avut de fiecare dată sprijinul structurilor administrative și al instituțiilor științifice, educative, religioase, culturale locale și nu numai.
În acest an, tematica aleasă are ca obiectiv abordarea aspectelor care privesc protecția mediului natural în situații de crize și/sau conflicte armate.
Alegerea nu este întâmplătoare. Efectele negative asupra mediului natural ca urmare a acțiunilor omului, evidențiază iminența unei catastrofe umanitare spre care lumea se îndreaptă.
În prezent, ne aflăm în situația în care răspândirea virusului Covid-19 a cuprins practic întreaga Planetă. Situaţia pandemică pe care o traversăm arată încă o dată că mediul natural poate prezenta pericole pentru sănătatea întregii omeniri. Contaminarea atmosferei, în mod natural, intenționat sau accidental și neputința de a face față acestui pericol demonstrează vulnerabilitatea civilizației noastre.
Deși mediul natural este degradat permanent, situațiile de criză sau conflictele armate sporesc acțiunile agresive asupra mediului. Folosirea factorilor de mediu cu intenția ca una dintre părți să obțină un avantaj asupra celeilalte a fost o practică frecventă în aproape toate confruntările militare.
Modalitățile de afectare a mediului natural, care au luat forme și dimensiuni apocaliptice, arată că prevederile tratatelor internaționale actuale sunt depășite și nu mai sunt în măsură să facă față noilor provocări.
Celebrarea Zilei Dreptului Internațional Umanitar, din acest an, îşi propune să aducă în atenția opiniei publice efectele negative ale acțiunilor care degradează mediul natural și necesitatea, cât nu este încă prea târziu, ca responsabilii naționali și internaționali să acționeze pentru stoparea cursului actual.
Planeta Pământ, cu atmosfera terestră, reprezintă casa comună a ceea ce generic numim civilizația umană.
Protejând Planeta, ne protejăm pe noi înșine, protejăm viitorul omenirii!