N. Dumitrescu

 

În contextul pandemiei, dar mai ales al restricțiilor impuse, locuințele au devenit mai importante ca oricând. Iar acest lucru s-a văzut și la nivelul pieței de asigurări, fiind tradus și printr-o ușoară creștere a gradului de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței, situație înregistrată la nivel național, inclusiv în Prahova. Astfel, potrivit datelor transmise de PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la solicitarea ziarului Prahova, la sfârșitul anului trecut au fost înregistrate, la nivel de județ, aproape 600 de noi polițe de asigurare, în contextul în care, de pildă, la sfârșitul anului 2017, erau înregistrate 72.976 de polițe de asigurare, dintr-un fond locativ de peste 326.000 de locuințe. Cele mai multe polițe de asigurare în vigoare, anul trecut, au fost înregistrate la Ploiești – peste 30.000, pe listă mai figurând Câmpina – peste 4.500, dar și două localități de pe Valea Prahovei – Sinaia și Bușteni – cu peste 2000 de polițe, la polul opus, cu cele mai puține polițe – doar 25 – fiind comuna Lapoș. Potrivit legislației în vigoare, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României, respectiv cutremur, inundații, alunecări de teren, ca fenomene naturale. Iar câțiva zeci de prahoveni au fost norocoși, dacă se poate spune așa, că au încheiat o poliță de asigurare, cei care au avut de suferit de pe urma inundațiilor și a alunecărilor de teren, dar și a cutremurului, în ultimii doi ani, beneficiind și de despăgubiri. De altfel, potrivit statisticilor oficiale, la sfârșitul anului trecut, Prahova s-a aflat pe primul loc în ceea ce privește totalul despăgubirilor achitate de PAID.

 

Potrivit PAID, dat fiind faptul că anul trecut a fost unul cu totul special, odată cu apariția pandemiei, prioritățile și stilul de viață ale românilor s-au schimbat, locuințele devenind mai importante ca oricând, mai ales în contextul restricțiilor impuse. Astfel că a fost înregistrată o ușoară creștere a gradului de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței, conform unei situații prezentate luna trecută reieșind faptul că, la nivel național, 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD -asigurarea obligatorie a locuinței, la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019. Creșterea numărului de polițe încheiate în 2020 s-a resimțit și la nivelul asigurărilor facultative de locuință, numărul acestora crescând și el ușor, 75% dintre polițele active fiind încheiate în mediul urban. Regiunile cu cele mai multe locuințe asigurate au fost Transilvania (21% din totalul polițelor), București (20%) și Muntenia (18%) – din care face parte și Prahova. Pe de altă parte, s-a menționat că și componenta de daune a înregistrat o ușoară creștere, PAID –Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale achitând anul trecut despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, față de 5,35 milioane de lei în 2019. În continuare, inundațiile au provocat cele mai mari daune, ducând, la nivel național, la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei și cutremur – 128.096 lei.

Peste 100 de dosare de daună din cauza alunecărilor de teren, a inundațiilor și a… cutremurelor

Potrivit PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, în 2019 au fost deschise în total 91 de dosare de daună în județul Prahova, iar totalul despăgubirilor achitate pentru aceste dosare a fost de 248.226,08 lei. În anul 2020 au fost deschise în total 36 de dosare de daună, iar totalul despăgubirilor achitate a fost de 132. 174,14 lei. ”În anul 2019, la despăgubiri din cauza alunecărilor de teren au fost înregistrate 9 solicitări, din care 4 au fost analizate cu acordarea de despăgubiri în valoare de 93.628 lei, pentru cutremur au fost înregistrate 16 solicitări din care 7 au fost analizate cu despăgubiri de 21.458,32 lei, pentru inundații au fost 66 de solicitări, din care 34 au fost analizate cu despăgubiri de 133.139,76 lei. Pentru anul 2020, pentru alunecări de teren au fost înregistrate 18 solicitări din care 7 au fost analizate cu despăgubiri de 118.661,14 lei, pentru cutremur au fost 9 solicitări din care una a fost analizată cu despăgubiri de 2.809 lei, iar pentru inundații au fost 8 solicitări din care 5 au fost analizate cu despăgubiri de 10.704 lei. Pentru dosarele deschise în 2020, cea mai mare sumă primită ca despăgubire a fost în valoare de 72.705 lei, în urma unei alunecări de teren, iar cea mai mică sumă plătită a fost în valoare de 441 lei, pentru daune produse ca urmare a unei inundații din cauze naturale. Prahova ocupa locul 1 cu privire la totalul despăgubirilor achitate de PAID până la data de 31.12.2020, cu un total de 2.262.812,42 lei”, au menționat reprezentanții PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la solicitarea ziarului Prahova.

Cele mai multe locuințe asigurate sunt la Ploiești

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este considerat primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații – din cauze naturale, cutremure sau alunecări de teren. De asemenea, sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestuia, iar obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele fiscului. Locuințele situate în clădirile expertizate în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate în clasa 1 de risc nu pot fi asigurate pentru niciunul dintre riscurile incluse în polița PAD. De asemenea, nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței. Există două tipuri de polițe care se încheie în funcție de tipul locuinței: TIP A – polița de 20 de euro sau TIP B – polița de 10 euro. Tipul A reprezintă construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic; Tipul B reprezintă construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Locuințele situate în contrucții tip bloc se încadrează în Tipul A, iar în cazul caselor, încadrarea poate să fie de Tip A sau de Tip B, în funcție de structura de rezistență și de materialele de construcție utilizate.
Conform informațiilor primite, la finalul anului 2020 erau în vigoare 71.916 de polițe PAD (în 2019 au fost înregistrate 71.324 de polițe), cele mai multe find încheiate la Ploiești (30.746 polițe), urmat de municipiul Câmpina (4.589 polițe), Sinaia (2.305 polițe), Breaza (2.276 polițe), Bușteni (2.209 polițe). La polul opus, cele mai puține polițe au fost încheiate la Lapoș (25 polițe), Sălciile (42 polițe), Tătaru (44 polițe), Olari (48 polițe), Gherghița (48).