În Prahova, pe data de 6 mai s-a înregistrat un record de persoane imunizate în 24 de ore
Nicoleta Dumitrescu
În toate centrele de vaccinare din țară, inclusiv din Prahova, începând de astăzi s-a dat liber la imunizare, administrarea serului urmând să se facă fără programare, prin prezentare directă a doritorilor cu actul de identitate. Acest lucru se va putea realiza însă în limita capacității centrelor și a dozelor disponibile, cu respectarea unor reguli stricte, în funcție de vârstă. Prin această măsură, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a extins modalitatea de înscriere la vaccinare, la nivel național, fără programare în platforma electronică, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și străini cu drept de ședere în România. La nivelul județului Prahova, pentru etapa a treia de vaccinare sunt operaționale 41 de fluxuri de administrare a serului anti Covid-19, care sunt amenajate în cadrul a 29 de centre de vaccinare, în localități atât din mediul urban, cât și rural. Probabil din cauza reticenței prahovenilor de a se vaccina cu acest tip de ser, cel produs de AstraZeneca se mai administrează doar într-un singur centru, cel de la Florești, de mâine fiind anunțat că şi la două dintre centre – de la Ploiești și Valea Călugărească – acest tip de vaccin va fi înlocuit, imunizarea urmând să se facă utilizându-se vaccinul Pfizer. Conform informațiilor furnizate ieri de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până pe data de 6 mai, ora 21:30, în județul Prahova au ajuns 215.919 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 165.999 doze Pfizer/BioNTech, 24.920 produse de compania Moderna, 24.200 de doze AstraZeneca, dar și 800 de doze
Johnson & Johnson. Dintre acestea, au fost administrate 203.867 de doze, până ieri la ora 13.00. De altfel, potrivit unui anunț al subprefectului Felix Bulearcă, pe data de 6 mai a fost înregistrat un record de persoane vaccinate anti SARS-CoV-2 pentru județul Prahova, în 24 ore: 4.256. Pe de altă parte, până ieri, 76.788 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin. De la debutul vaccinării și până în prezent, au fost înregistrate 192 doze „pierdute“ din diferite motive și 39 de reacții adverse post imunizare.
Vaccinarea fără programare, prin prezentare directă în centrele de vaccinare, se va face în limita capacității centrelor și a dozelor disponibile, cu utilizarea bonurilor de ordine eliberate în centre. Astfel, începând de astăzi, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare. De asemenea, populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, tot fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin. De reținut că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul de vaccin folosit, iar administrarea serului și timpul de așteptare pot fi condiționate atât de capacitatea centrului respectiv, cât și de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru. Conform procedurilor, persoanele care optează pentru această modalitate extinsă de înscriere în procesul de imunizare vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor. De menționat şi faptul că persoanele programate prin intermediul platformei și care au locuri rezervate conform planificării dețin prioritate la vaccinare iar, suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului și disponibilitatea dozelor de vaccin, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare. Așa cum s-a mai anunțat oficial, în vederea susținerii ritmului de vaccinare împotriva Covid-19, până pe data de 11 mai, în șapte spitale militare – din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara – se desfășoară și maratoane ale vaccinării, 24 de ore din 24, astfel că orice persoană care dorește să se vaccineze în localitățile respective se poate prezenta direct în aceste centre, cu actul de identitate valabil, pentru imunizare cu vaccinul produs de compania BioNTech/Pfizer. De asemenea, și la Brașov au fost anunțate 10 evenimente provaccinare, tot fără programare, cu mențiunea că, până în momentul de față, la nivelul județului Prahova, instituțiile care sunt angrenate în coordonarea campaniei de vaccinare nu au anunțat niciun eveniment similar.
În județ sunt asigurare 41 de fluxuri pentru administrarea serului anti Covid-19
Ieri, Direcția de Sănătate Publică Prahova, prin intermediul Instituției Prefectului Prahova, a făcut publică lista cu centrele din județ, cu detalii inclusiv asupra tipului de ser anti Covid-19 care este administrat la fiecare dintre cele 41 de fluxuri în parte. Analizând această listă se poate observa că, în momentul de față, probabil din cauza reticenței populației de a se vaccina cu serul produs de la AstraZeneca, doar la un singur centru din Prahova se mai administrează acest ser, în alte două centre, din data de 9 mai, luându-se decizia de a se administra un alt tip de vaccin. Concret, centrele de vaccinare din Prahova sunt următoarele: la Ploiești: Colegiul Național AL.I. Cuza, Sala de sport (4 fluxuri Pfizer), fostul Liceu Ludovic Mrazek-cladire corp II- (patru fluxuri Pfizer), Baza Logistică Valahia (un flux Pfizer), Spital Municipal – Schuller – Ploiești (un flux Pfizer), Centrul Medical Mediurg (trei fluxuri, din data de 9 mai se va administra vaccin de la Pfizer); la Câmpina: Casa Tineretului (două fluxuri Pfizer), Spitalul de Psihiatrie Voila (două fluxuri Pfizer); la Breaza: Sala de Sport a Liceului Aurel Vlaicu (un flux Pfizer), la Băicoi: Sala de Sport Tineretului (un flux Pfizer); la Sinaia: Școala Gimnazială George Enescu (un flux Pfizer); la Urlați – Casa de Cultură (trei fluxuri Pfizer); la Bărcănești – Centrul cultural Mihai Viteazul (un flux Pfizer); la Berceni – Căminul Cultural Corlătești (un flux Pfizer); la Brebu – Căminul Cultura (un flux Pfizer); la Brazi – Sala de Sport din Brazii de Sus (un flux Pfizer); la Ciorani – Centrul cultural Dromihete (un flux Pfizer); la Filipeștii de Pădure – Sala de Festivități a Clubului Mineru din Filipeștii de Pădure (un flux Pfizer); la Măneciu – Sala Multifuncțională a Școlii Gimnaziale – Măneciu Pământeni (două fluxuri Pfizer); la Vărbilău – Căminul cultural (un flux Pfizer); la Valea Călugărească – Sala de Sport din Valea Călugărească (un flux Pfizer îincepând cu data de 9 mai a.c.); la Florești – Căminul Cultural Călinești (un flux AstraZeneca); la Mizil – Sala de Sport (un flux Moderna); la Bușteni – Centrul Cultural Aurel Stroe (un flux Moderna); la Păulești – Sala Multifuncțională din Păulești (un flux Moderna); Sinaia – Școala Gimnazială George Enescu (un flux Moderna); Ploiești – Spitalul de Pediatrie Ploiesti (un flux Moderna); Plopeni – Cantina Centrului de Plasament (un flux Moderna); Bucov – Sala de Sport (un flux Moderna).