Nicoleta Dumitrescu

 

Ieșită din primul impas al neînțelegerilor, finalizate până la urmă cu act adițional la documentul parafat inițial, actuala coaliție aflată la guvernare are iar de lucru. Cu cea mai mare provocare pe care o pot avea cei cu funcții și aflați la putere: punerea pe hârtie de proiecte pentru a fi accesați bani europeni. Și nu mai vorbim despre câți bani este vorba acum: 30 de miliarde de euro!

Numai că, după ce au primit ceea ce s-a lucrat la București, cei de la Comisia Europeană au cerut, joi, modificarea celebrului Plan Național de Redresare și Reziliență – PNRR – propus de România. Fluturată cu mare emfază, de la președintele țării la liderii politici și cei cu funcții în stat, posibilitatea ca România să beneficieze de această sumă imensă de bani aprinsese deja mințile acelora care vedeau în zare România înfloritoare. Numai că, până să spună oficialii europeni ”Da, suntem de acord cu proiectele propuse”, e ceva de muncă. Iar provocările, după cum se vede, sunt destul de mari, întrucât nu se poate pune pe hârtie orice, efentual inclusiv copy-paste, că poate nu se pune și nu se bagă de seamă, așa cum a fost mereu practica!
Întors pentru a fi refăcut, principala problemă a documentului, aflat încă în faza de negociere, pare a fi faptul că dinspre România nu s-ar fi ținut cont de destinația banilor care se vor aloca pentru refacerea statelor membre afectate de pandemia de coronavirus, ținându-se cont mai degrabă de propriile sale cerințe. Mai exact, cei de la Comisia Europeană ar fi vrut ca să fie alocați mai mulți bani, de exemplu, pentru mediu și digitalizare, și nu pentru infrastructură și irigații.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că oficialii europeni știu și ei, foarte bine, faptul că atât lipsurile din infrastructură, mai ales cea rutieră, dar și în cazul sistemelor de irigații n-au apărut din senin, odată cu invazia coronavirușilor care au declanșat pandemia și, ca atare, trebuie alocate fonduri europene pentru refacere! Nu, nici vorbă! Infrastructura și irigațiile, după cum bine știu toți politicienii, sunt unele dintre problemele cele mai sensibile ale României, care n-au apărut după starea de urgență, de pildă, din martie 2020, din cauza pandemiei! Aceste probleme sunt moștenite de la o guvernare la alta, de zeci de ani, în ciuda faptului că planuri de rezolvare s-au regăsit, o dată la patru ani, în programele de guvernare ale partidelor.
Numai că, odată ajunse la putere, partidele și liderii lor au uitat ceea ce au promis, și astăzi fiind, doar pe hârtie, zeci de kilometri de autostradă sau drumuri naționale sau județene modernizate, în timp de instalațiile de irigare, cele care au fost funcționale pe vremuri, fie zac ruginite pe câmp fie au fost transformate în fier vechi.
Cu toate acestea, dinspre palate, Cotroceni și Victoria – n-a fost atât de mare deranjul în ceea ce privește refacerea PNRR, așa cum cer oficialii europeni. Astfel, șeful statului, luând apărarea ”guvernului său”, a ținut să spună că, sub presiunea la care s-a lucrat, era normal să apară și dificultăți. Prin urmare, documentul o să fie refăcut până când o să intre exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Nu atât de îngăduitori au fost însă cei din opoziție, liderul PSD anunțând că le va propune colegilor de partid declanșarea chiar a unei greve parlamentare dacă PNRR nu va fi prezentat și în Parlament. Iar propunerea a fost motivată și de faptul că actualii guvernanți nu au înțeles ce prevede acest plan și care este filozofia lui, în opinia acestuia fiind că, în ceea ce privește acceptarea planului conceput de România, momentan ”nu suntem pe șină”!