Violeta Stoica
Președintele Consiliului Județean Prahova – liberalul Iulian Dumitrescu – și restul conducerii acestei instituții pun la bătaie, din bugetul județului, aproape două milioane de lei fără TVA pentru realizarea de studii de fezabilitate pentru două șosele ocolitoare pe care le văd realizate cu banii prahovenilor în zona orașelor Mizil și Bușteni-Azuga. Practic, documente pe baza cărora ar trebui să fie ulterior organizate licitații pentru proiectele tehnice de execuție și pentru lucrările de construire.
Fără a se ajunge în etapa construirii obiectivelor, studiile de fezabilitate sunt, cum spune românul și cum s-a demonstrat deseori în proiectele de infrastructură rutieră din România, “frecție la picior de lemn”.
Deși, cel puțin pe zona Văii Prahovei, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are și ea planuri pentru descongestionarea traficului pe DN1, hop!, și Consiliul Județean Prahova se bagă la elaborarea unor studii pentru centurile orașelor menționate.
Și, ca să se vadă că “se mișcă”, actuala conducere a CJ Prahova a lansat, la început de aprilie, două licitații, deschiderea ofertelor fiind programată la doar două săptămâni de la inițierea procedurilor și apariția anunțurilor în SICAP.
În cadrul ambelor proceduri simplificate se așteaptă depunerea ofertelor până pe 19 aprilie, dată la care se vor și deschide.
Prima procedură, pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Variantă Ocolitoare Mizil” (un drum “omogen” de circa șase kilometri), ar trebui să se finalizeze cu selectarea unei firme de proiectare care să realizeze documentație topo, expertiză tehnică, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, elaborare documentații pentru obținerea avizelor menționate în Certificatul de Urbanism, obținerea certificatului de urbanism și a tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor specificate în acesta; studiu de trafic, studiu hidrogeologic și analiză de traseu (în acest caz, se solicită două variante de traseu). Toate acestea, la o valoare estimată de 910.350,00 lei fără TVA. Cu finanțare de la Consiliul Județean Prahova, de principiu, sau alte fonduri bugetare.
Al doilea contract care se vrea încheiat vizează elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Variantă Ocolitoare Azuga-Bușteni” (drum cu o lungime de aproximativ opt kilometri), și acesta din fondurile de la bugetul prahovenilor, cu o valoare estimată a achiziției de 999.600,00 lei fără TVA. Cerințele sunt similare celor din documentația pentru ocolitoarea Mizilului. “Pe lângă importanța sa județeană, proiectul Variantă ocolitoare Azuga-Bușteni va deservi în condiții bune traficul de tranzit național, de mărfuri și de persoane de pe teritoriul județului și al țării”, se arată în caietul de sarcini aferent documentației pentru acest obiectiv rutier.