Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face o serie de recomandări celor care doresc să sacrifice porcul în propria gospodărie sau să cumpere carne de porc sau preparate din carne de porc pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă. Reprezentanții ANSVSA recomandă achiziționarea cărnii de porc, a produselor sau a preparatelor obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave. Astfel, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată există riscul îmbolnăvirii celor care consumă carnea respectivă, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. ANSVSA recomandă ca, înainte de sacrificare, starea de sănătate a animalului să fie verificată de către medicul veterinar, care poate da și sfaturi privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute. De asemenea, carnea (este valabil și pentru mistreți) nu trebuie consumată sau preparată până nu se efectuează examenul trichineloscopic, în urma căruia să se stabilească dacă porcul a fost sau nu infestat.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 de lei. Târgurile de animale trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar și supravegheate de medicul veterinar, fiind interzise sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Este, de asemenea, interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar-veterinar, la „samsari” sau în alte locuri neaprobate sanitar-veterinar.
Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.