Municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi alte oraşe – în scenariul roşu
N. Dumitrescu
Ca și la nivel național, și în Prahova rata de incidență a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este în creștere, motiv pentru care, sâmbătă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Prahova s-a întrunit într-o nouă ședință, stabilindu-se noi restricții în localitățile care au depășit rata de trei cazuri la mia de locuitori. Astfel, după ce, inițial, Ploieștiul fusese încadrat în scenariul galben, începând de astăzi, timp de două săptămâni, municipiul reședință al Prahovei a trecut în scenariul roșu, situație valabilă și pentru cel de-al doilea municipiu – Câmpina – ambele orașe fiind la egalitate, în ziua de sâmbătă, în privința incidenței – 3,30 cazuri la o mie de locuitori. Intrarea în scenariul roșu nu impune instituirea carantinei, ci noi restricții, obligatorii în cazul desfășurării anumitor tipuri de activități cu publicul. De altfel, așa cum au arătat datele, pe 3 aprilie 2021, în baza cărora au fost instituite noile decizii în baza hotărârii CJSU Prahova, o serie de localități prahovene au trecut linia de trei cazuri/1000 de locuitori, în unele cazuri fiind și depășită. Astfel, cea mai mare rată – de peste 5 cazuri la mia de locuitori, respectiv 5,88 – a fost întregistrată în comuna Olari, urmată de Adunați și Vadu Săpat, peste patru cazuri la mia de locuitori fiind înregistrate și la Băicoi, Cosminele și Păulești, iar peste trei cazuri la mia de locuitori la Apostolache, Sinaia, Poiana Câmpina, Plopu, Mizil, Tîrgșoru Vechi și Florești. De menționat faptul că acolo unde incidența este de peste 4/1000 locuitori se aplică noile restricții stabilite la sfârșitul lunii martie, prin hotărâre de guvern, respectiv cele care vizează restricțiile de circulație la sfârșit de săptămână și închiderea magazinelor la ora 18.00.
Potrivit datelor transmise ieri, de la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 30.925 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 999 de pacienți au decedat, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova, ultimele decese raportate fiind în rândul a trei persoane de sex feminin. Pe de altă parte, situația cazurilor de îmbolnăvire se modifică de la o zi la alta, astfel că, în conformitate cu datele comunicate oficial, în unele localități a crescut rata de incidență înregistrată sâmbătă, astfel că, ieri, la Câmpina aceasta a fost de 3, 43 cazuri la 1000 de locuitori, iar la Ploiești de 3, 39 cazuri la mia de locuitori, iar în comuna Brazi rata este de 3, 09 cazuri la mia de locuitori.
Așa cum reiese din noua hotărâre a CJSU Prahova aprobată pe data de 3 aprilie, în mai multe localități din județ s-a depășit incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori, în trei dintre acestea fiind chiar de peste 5 cazuri de îmbolnăviri la mia de locuitori. Astfel, potrivit cifrelor oficiale înregistrate la data menționată, situația în Prahova era următoarea: Olari – 5,88/1000 de locuitori, Adunați – 5, 10 /1000 de locuitori, Vadu Săpat – 5,01/1000 de locuitori, Băcoi – 4, 66/1000 de locuitori, Cosminele – 4,23 /1000 de locuitori, Păulești – 4,08/1000 de locuitori, Apostolache – 3, 93 /1000 de locuitori, Sinaia – 3,50/ 1000 de locuitori, Poiana Câmpina – 3,43/1000 de locuitori, Câmpina – 3,30/1000 de locuitori, Ploiești – 3,30 cazuri /1000 de locuitori, Plopu – 3, 29/1000 de locuitori, Mizil – 3, 12 cazuri/1000 de locuitori, Târgșoru Vechi – 3, 10/ 1000 de locuitori, Florești – 3, 07/ 1000 de locuitori. Având în vedere că odată cu înregistrarea de 3 cazuri/ 1000 de locuitori se trece în scenariul roșu, autoritățile locale din Ploiești au anunțat încă de sâmbătă care vor fi restricțiile care vor fi puse în aplicare în perioda 5- 18 aprilie, valabile, de altfel, și în cel de-al doilea municipiu – Câmpina, dar și pentru localitățile prahovene în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3 cazuri/1000 locuitori și mai mică sau egală cu 4 cazuri/1000 locuitori.
Concret, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Totodată, s-au impus și unele restricții, respectiv sunt interzise: organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in , organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale. De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă, fiind permisă doar prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar care nu vor fi consumate în spaţiile respective. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, aceste măsuri aplicându-se și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Nu în ultimul rând, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă, funcționarea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri fiind permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Restricții suplimentare acolo unde incidența îmbolnăvirilor este foarte mare
Pentru localitățile trecute de rata incidenței de 4 cazuri/1000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat măsurile care sunt impuse de legislația actuală în contextul COVID-19. Și anume: Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00 – 05:00, cu excepția situațiilor justificate și pentru care trebuie prezentată declarația pe proprie răspundere sau adeverință eliberată de angajator – cu precizarea că această măsură nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1000 locuitori. Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, măsură care nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1000 locuitori; în intervalul orar 18:00 – 05:00 operatorii economici putând activa doar cu activitate de livrare la domiciliu; Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori, măsură care nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1000 locuitori. ”Deciziile aprobate în ședința din data de 3 aprilie de către CJSU Prahova vor intra în vigoare începând cu data de 05.04.2021”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Prahova.