Au fost vizate persoane bănuite de fraude economice şi informatice

F.T.

La primele ore ale dimineţii de ieri, angajaţii IPJ Prahova au efectuat două acţiuni ( percheziţii) „în paralel”, atât în judeţ, cât şi în alte locaţii din Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa şi Olt.
Descinderile au vizat persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de fraude economice, dar şi informatice. Una dintre acţiuni s-a derulat pe raza județelor Prahova, Olt, Ilfov și Ialomița.
După cum se precizează într-un comunicat al poliţiei prahovene, descinderile au fost efectuate pentru documentarea unei cauze penale ” în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de Codul Fiscal, urmărirea penală fiind supravegheată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mizil.
Astfel, s-a reținut faptul că, începând cu luna octombrie 2020 şi până în prezent, persoanele bănuite ar fi produs în afara unui antrepozit fiscal combustibil supus accizării, pe care l-ar fi comercializat, creând un prejudiciu bugetului de stat estimat până la această dată la suma de 200.000 de lei.
Cu această ocazie, vor fi puse în executare şase mandate de aducere”.
O altă acţiune de acest gen a fost desfăşurată de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Prahova în Câmpina și Telega, pentru probarea a două infracțiuni de fraudă informatică, în formă continuată.
„Din cercetări – precizează reprezentanţii IPJ Prahova – a rezultat faptul că, în anul 2020, un prahovean ar fi creat un site web, promovat în mediul online drept o platformă tip Pay to Click, prin intermediul căreia utilizatorii care își creau conturi și efectuau depuneri de numerar erau recompensați ( teoretic -n.n.) cu sume de bani. În realitate site-ul ar fi fost conceput pentru a păgubi aceste persoane. În acest mod, ar fi fost obținută într-o perioadă scurtă de timp o sumă de peste 29.000 de lei.
De asemenea, în anul 2021 (aceeaşi persoană- n-n.)ar fi creat un alt site web, promovat tot în mediul online, drept o platformă de investiții în monedă virtuală și cotații la bursă, prin intermediul căreia utilizatorii care își creau conturi și efectuau depuneri de numera, puteau înregistra (ipotetic- n.n.) profituri consistente. În realitate, site-ul ar fi fost conceput cu scopul de a obține foloase patrimoniale de la persoanele care și-au creat conturi de utilizator, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 10.000 de euro.
De la locațiile vizate au fost ridicate o serie de bunuri ce par a proveni din activitatea infracțională, precum calculatoare, telefoane, dispozitive electronice, sume de bani și înscrisuri (…)”.