Violeta Stoica
În România, pentru gospodăriile neracordate la rețelele de canalizare, locuitorii sunt obligați să recurgă la diferite metode mai mult sau mai puțin ortodoxe de a-și deversa dejecțiile. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă pe domeniul public, în altele – prin curțile vecinilor.
Acesta din urmă pare să fie cazul unor locuitori de pe Calea Ploiești, din cartierul Prăjani al orașului Slănic. Emilia Bran, una dintre localnice, exasperată de ceea ce i se întâmplă, reclamă faptul că prin curtea sa trec dejecțiile deversate periodic de unul dintre vecini. Emilia Bran susține că din cauza apelor cu fecale care îi ajung în gospodărie și trec prin zona în care se află și păsările de curte, unele dintre acestea au murit. Bineînțeles că au urmat reclamațiile. La Direcția de Sănătate Publică, la Primăria Slănic, la Garda de Mediu.
Răspunsurile primite de la instituțiile cărora li s-a adresat slăniceanca au fost parcă trase la indigo și au venit mult mai târziu decât momentele în care se reclama deversarea haznalei. Un exemplu elocvent este cel primit de la Direcția de Sănătate Publică: „Urmare sesizării dumneavoastră înregistrată la DSP Prahova cu nr. …/04.02.2021 referitoare la deversarea de ape fecaloid menajere de către familia (…) pe proprietatea dumneavoastră și a inspecției sanitare din data de 03.03.2021 împreună cu șeful Poliției Locale Slănic, vă comunicăm că aspectele semnalate de dumneavoastră, la data și ora controlului, nu s-au confirmat”. Deci, la o sesizare din 4 februarie se constată în teren, pe 3 martie, că „aspectele” nu se confirmă!
La o solicitare transmisă pe 25 martie către Garda de Mediu, răspunde și această instituție. Mult mai rapid, pe data de 29 martie, adică la începutul acestei săptămâni! Dar… Plângerea este de fapt redirecționată tot către Direcția de Sănătate Publică, luând în considerare că „nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor prevăzute de Legea 104/2011 în perioada la care se face referire în petiție”! Și uite-așa, plângerea ajunge acolo unde se vine în control la o lună de la reclamație…
Primăria Slănic, de la care am solicitat un punct de vedere legat de această situație, a transmis că la niciun control efectuat de polițiștii locali pe proprietatea persoanei reclamate că deversează haznaua în drum „nu s-au constatat nereguli” și nici „urme care să ateste deversarea de ape fecaloid-menajere din hazna”. „Persoana reclamată domiciliază în orașul Slănic, pe strada…, iar pe această stradă nu există canalizare”, au mai precizat reprezentanții primăriei din localitate.
Singura soluție în acest caz este ca intervenția să fie mult mai promptă, atunci când se solicită prezența autorităților pentru constatare, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu în privința evacuării sau nu a dejecțiilor din haznale pe proprietățile slănicenilor.