Violeta Stoica
Suprafața totală de teren ce va fi ocupată definitiv de viitoarea autostradă A7, pe tronsonul dintre Ploiești (comuna Dumbrava, unde se va face racordul la autostrada București-Ploiești) și Buzău este de aproape 1000 de hectare de teren, dintre care 850 de hectare de teren agricol. Acestea sunt cifrele din acordul de mediu al acestui proiect de infrastructură, despre care ministrul Cătălin Drulă spune că se află pe ultima sută de metri înaintea licitației de lucrări!
De altfel, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunțat, ieri dimineață, că a fost eliberat acordul de mediu pentru tronsonul Ploiești – Buzău al autostrăzii A7. Mult prea optimist, din nou, Drulă a mai precizat, în postarea laconică făcută pe pagina sa de socializare: “Intrăm pe ultima 100m (sic!) pentru licitarea lucrărilor!”.
Însă, în ciuda declarațiilor ministrului, se cunoaște cum se mișcă lucrurile când vine vorba despre licitații, despre selecție de oferte, despre finanțarea unor lucrări de amploare în infrastructura rutieră de nivel național.
Deocamdată prezentăm, în cele ce urmează, principalele puncte din acordul de mediu obținut pentru proiectul sectorului Ploiești (Dumbrava) – Buzău din Autostrada Moldovei.
Acordul de mediu este împărțit în mai multe capitole. Printre acestea se află și date despre traseu.
Traseul Autostrăzii Ploiești – Buzău străbate teritoriul administrativ a două județe, respectiv va trece printr-un municipiu și 11 comune. În județul Prahova va trece prin șapte comune – de la km 0+000 până la km 30+660 – reprezentate prin comunele Dumbrava, Râfov, Albești-Paleologu, Drăgănești, Tomșani, Colceag, Baba Ana. În județul Buzău (cu un municipiu și 4 comune), de la km 30+660 până la km 63+250, traseul va trece prin municipiul Buzău și comunele Stîlpu, Ulmeni, Pietroasele, Săhăteni, ajungând astfel la o lungime totală a traseului de aproximativ 63,25 km. Cele trei tronsoane ale sectorului sunt tronsonul 1: Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) și Mizil (DJ 100C); tronsonul 2: Mizil (DJ 100C) și zona localității Stîlpu (km.49+350); tronsonul 3: zona localității Stîlpu (km 49+350) – Muncipiul Buzău (DN 2B).
În detaliu, tronsonul dintre Dumbrava și Mizil începe la km 53 al autostrăzii București-Ploiești, printr-un viitor nod rutier de tip „trompetă”, care ar urma să asigure o viteză de circulație de 80 km/h. După desprinderea din nodul rutier, traseul traversează CF Ploiești – Urziceni și DJ 101F ce face legătura între satele Dumbrava și Ciupelnița. Traseul va continua pe direcția NE, traversând o serie de canale de irigații existente, dar și răul Cricovul Sărat, la km 7+670 și DN 1D la km 9+000. Aici, la intersecția cu DN 1D, se propune realizarea unui alt nod rutier de tip Treflă completă, cu o viteză de 60 km/h.
Traseul traversează apoi Valea Războiului (mm 10+700 și mm 11+070) și DJ 102N ce leagă localitățile Colceag și Parepa – Rușani. La intersecție este prevăzut un pasaj peste autostrada Ploiești – Buzău, iar la km 21+000, autostrada se intersectează cu DJ 100C (Conduratu – Fulga de Sus), unde este prevăzut un nod rutier de tip semitreflă prin care se va face legătura autostrăzii cu orașul Mizil și cu toate celelalte localități din zonă. Conform datelor din acordul de mediu, lungimea tronsonului 1 este de 20,597 km.
Pe lângă partea carosabilă propriu-zisă a autostrăzii, proiectul implică realizarea de noduri rutiere și restabiliri de legături cu alte căi de comunicație; poduri, podețe, pasaje și viaducte; lucrări hidrotehnice; lucrări de consolidări; lucrări pentru scurgerea apelor, lucrări de mediu (împrejmuire, panouri fonoabsorbante, perdele forestiere). În proiect ar urma să fie incluse de la început și dotări precum spații de servicii, centre de întreținere și coordonare.
Autostrada Ploiești – Buzău va îmbunătăți major eficienţa rețelei de transport
din România, prin reducerea timpului de deplasare între două mari areale urbane,
Ploiești și Buzău și, implicit, va duce la o îmbunătățirea a conectivității la nivel regional.
Suprafața totală ocupată definitiv de proiect este de circa 979 de hectare, iar temporar vor fi ocupate, pe perioada lucrărilor, alte 217 hectare de teren.
Nu sunt necesare defrișări pentru acest proiect de infrastructură
Amplasamentul analizat al proiectului propus nu se suprapune cu niciun sit Natura 2000. Proiectul se află în imediata vecinătate a unor arii naturale protejate de interes comunitar, cum ar fi Coridorul Ialomiței, la circa 25 de metri și Lunca Buzăului, la capătul spre Buzău, aflată la aproximativ 360 de metri. Conform Studiului de evaluare adecvată, implementarea proiectului nu conduce la afectarea semnificativă a habitatelor şi speciilor din siturile Natura 2000 din zona proiectului, în urma implementării măsurilor de reducere/evitare a impactului.
Important este că, pentru realizarea lucrărilor, spre deosebire de autostrada București-Ploiești, nu sunt necesare defrișări.
Situri arheologice pe traseu
În anumite zone de pe traseu, conform textului acordului de mediu, potențialul arheologic este semnificativ, fiind identificate situri pentru care va fi nevoie de cercetare arheologică preventivă, iar ulterior de supraveghere arheologică pe întreg traseul (coridorul) autostrăzii Ploiești-Buzău.
Pe teritoriul județului Prahova sunt patru situri – două la Cioceni (un tumul și o așezare), unul la Vâlcelele și unul la Conduratu, cu câte o așezare veche.
Alte șapte situri sunt pe raza județului Buzău.