F. T.
Ieri, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Șerban Cantacuzino” Prahova au marcat împlinirea a 88 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, 28 februarie reprezentând data la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468, din anul 1933, „Regulamentul Apărării Pasive în România”. Potrivit unui comunicat al instituţiei, tot ieri, ” în cadrul unei şedinţe festive, urmau să fie înaintaţi în grad, înaintea expirării stagiului mimim, un ofiţer şi şase subofiţeri care au obţinut rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”.
În legătură cu acest eveniment, vom reveni.
De asemenea, în contextul marcării a 88 de ani de la legiferarea Protecţie Civile în România, sunt reamintite, în acelaşi comunicat, evenimentul tragic care a rămas în memoria colectivă a ţării – cutremurul din 4 martie 1977 -, precum şi măsurile luate ulterior pentru limitarea pierderilor de bunuri şi salvarea de vieţi:
„La nivelul judeţului Prahova, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Șerban Cantacuzino, pompierii militari prahoveni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.
Pe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri.
În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte într-o astfel de situaţie.
Astfel, în perioada următoare, acţiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare a cetăţenilor în situaţia producerii unor evenimente nedorite (cutremure, incendii etc), îndeosebi la unitățile sanitare cu paturi de pe teritoriul județului Prahova” (comunicat ISU „Şerban Cantacuzino”).