George Marin

Belgradul a găzduit, între 18 și 21 februarie, un turneu de box tradițional, „Mănușa de aur”, rezervat pugiliștilor încadrați în categoria de vârstă „tineret”. Turneul desfăşurat în sala din cadrul Centrului Sportiv Rakovica (o suburbie a Belgradului) a adus la start 113 competitori: 17 fete și 96 de băieți. Contingentul de prezență românească a fost unul important în economia participării la turneu: 9 fete și 12 băieți.
Printre competitori s-au aflat și doi pugiliști prahoveni, Iulian Dumitrescu și Marian Ghinoiu, ambii fiind legitimați la CSM Ploiești, unde sunt pregătiți de Titi Tudor „Prosop” (antrenor emerit) și Adrian Pîrlogea.
Sub îndrumarea de la colțul ringului a antrenorului băcăuan Relu Auraș, băieții ploieșteni au câștigat competiția la categoriile lor de greutate.
La categoria 75de kilograme, Iulian Dumitrescu a trecut, pe rând, de slovenul Luka Rašić (decizie 5-0), de sârbul Aleksandr Šerifović (decizie 4-1), de bosniacul Ðuzel Jeleć (prin RSC, abandon dictat de arbitru, în rundul 3), pentru ca, în finală, să treacă de un alt reprezentant al gazdelor, Stefan Krasnić, pe care l-a învins tot prin RSC în chiar primul rund.
La categoria 49 de kilograme, Marian Gheorghe Ghinoiu a petrecut extrem de puțin timp pe ring, dar nu din vina lui. Fiind mai puțini pugiliști înscriși (doar 3!), Ghinoiu a fost programat să înceapă competiția în etapa semifinalelor și s-a calificat în finală prin neprezentarea macedoneanului Šero Mamutovski. În meciul final, el a avut „vina” de a coborî rapid din ring, după nici măcar un rund încheiat, obținând victoria prin RSC în fața altui reprezentant al Macedoniei de Nord, Šehabi Hadi.
Din delegația României au mai ieșit învingători finali ai competiției următorii: Gabriela Lezarov (54 kg., două competitoare înscrise), Nicoleta Banciu (57 kg., împreună cu învinsa sa, Andreea Alecu, fiind singurele înscrise la categorie), Loredana Marin (64 kg., categoria cea mai populată, cu cinci competitoare), Alina Crețu (69 kg., tot două pugiliste înscrise) și Adrian Preda (56 kg., care l-a întrecut în finală pe compatriotul său Eusebiu Târzoman). Alături de Târzoman, în finale au mai boxat, fără succes, alți trei pugiliști români: Marco Manea (52 kg.), Cristinel Măzăreanu (60 kg.) și Andrei Mustad (64 kg.). Trebuie spus că, de la categoriile 60 kg. până la 75 kg., numărul de participanți a fost între 11 și 15. Adică s-a înregistrat o cifră demnă de un turneu important.
Federația Română de Box a reacționat prompt doar pe Facebook, prezentând evenimentul ca un mare succes, făcând abstracție că are și o pagină pe internet, cea care ar trebui să fie oglinda cu adevărat oficială a activității sale. Plus că a omis ceea ce am prezentat mai sus, condițiile în care au fost obținute medaliile turneului, cu referire directă la numărul de înscrieri la fiecare categorie de greutate. Desigur, nu este vina FR Box pentru faptul că nu s-au înscris mai mulți participanți – toată lumea cunoaște condițiile din ziua de astăzi – dar, din păcate, ajutorul în pregătire oferit, deși de luat în seamă, nu este pe cât s-ar fi dorit.
Într-o declarație pentru cotidianul on-line Prosport, președintele FR Box, Vasile Cîtea, s-a declarat mulțumit de rezultatele turneului, fără a socoti că am avut mai mult de jumătate din competitoare la fete și o optime din înscriși la băieți. Faptul că România a fost declarată cea mai bună echipă a turneului vine în sprijinul afirmației sale. Totodată, Cîtea a anunțat că selecționata de tineret a Cubei va face două stagii de pregătire în România, la Bacău și Brăila, în vederea Campionatelor Mondiale pentru Tineret (Kielce, Polonia, 10-24 aprilie a.c.), competiție majoră la care o vom putea vedea pe proaspăta campioană a Europei, Livia Botica. Și, nădăjduim, și pe cei doi ploieșteni învingători la Rakovica.
Un fapt inedit petrecut la turneul belgrădean: în semifinalele categoriei 91 de kilograme, sârbul Ognien Tatarski a stabilit un record – dacă nu mondial, cel puțin al turneului – învingându-l pe slovenul Timon Babić după numai… 7 secunde! Cu un torent de pumni pe bune!