Conservator – coordonator,
Mihaela Ștefănescu
În 20 februarie 1929, în satul Dara, comuna Pietroasele, județul Buzău, vedea lumina zilei Alexandru Bădulescu, personalitate polivalentă şi respectată, care a activat cu devotament și abnegație mai bine de 7 decenii în slujba muzicii și culturii prahovene.
Absolvent al Conservatorului de Muzică din București-Secția Pedagogie, Dirijat, Profesor de Muzică (1964), Secția de Compoziție –Muzicologie(1972), Învățământ postuniversitar-Muzicologie(1972-1973), în anul 2004 a obținut titlul științific de Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică București, cu teza: Creația muzicală în secolele XIX-XX din județul Prahova, distinsă cu Premiul UCMR- în anul 2012.
Parcursul profesional al domniei sale – de la învățător, director de cămin cultural, dirijor de cor, profesor de muzică în comuna Pietroasele, la doctor în muzicologie și coordonator al secției de Cultură a regiunii Ploiești (mai târziu a județului Prahova) – este semnificativă pentru activitatea neobosită desfășurată cu profesionalism și tenacitate în toate instituțiile în care a lucrat.
Realizările sale de excepție îmbină contribuțiile muzicologice, cu numeroasele realizări în cultura prahoveană și națională. A întreprins studii și vizite de documentare, turnee artistice și participări la manifestări artistice internaționale, trimis de către Ministerul Culturii, în fosta URSS, Cehoslovacia, Iugoslavia, Italia, Bulgaria, R.D.Germania, R.F.Germania, Elveția, Grecia, Lituania, Turcia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Danemarca , Egipt și Olanda ș.a.
Între anii 1976-1989, a făcut parte din Comandamentele centrale și județene pentru coordonarea lucrărilor de restaurare a Ansamblului Peleș-Sinaia și a patrimoniului mobil de la muzeele Peleș, Pelișor și Secția Posada.
A scris peste 1500 de articole, eseuri, cronici muzicale,studii, referate și comunicări științifice etc. care au fost publicate în diverse cotidiene și reviste de specialitate, din țară și de peste hotare. A colaborat la realizarea albumelor Regiunea Ploiești(1964) și Județul Prahova(1974), Monografia Județului Prahova(1990), a volumelor Istoria Prahovei în date. Coautor la patru culegeri de cântece -Din creația muzicienilor prahoveni(1977-1986) și al volumelor Ploiești viața muzicală (2008), Paul Constantinescu- corespondență și alte documente (2009).
A compus lucrări de muzică ușoară și corală, pe versuri de Mircea Ionescu-Quintus, Nicolae Dumitrescu, Tudor Stănescu etc, prezentate în spectacole, concerte și emisiuni TVR. A realizat sute de emisiuni la posturile locale de radio și centrale.
Între anii 1981-1996, a fost directorul Festivalului Național (Internațional, din 1991) al Tinerilor Dirijori, ce a avut loc în stațiunile Bușteni și Sinaia; a fost principalul realizator și coordonator al cursurilor Universității Populare de Vară „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte(1968-1996).A făcut parte din jurii județene, interjudețene și republicane ale concursurilor artistice.
În 1993 a înființat Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, iar din 1995 a fost directorul Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”.
A fost membru fondator și în Consiliul de conducere (1991-2010) al Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România; membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
A fost distins cu Premiul II (creație- muzică corală) la concursul național din 1989.A primit numeroase premii, diplome de onoare și de excelență, plachete, medalii, din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Asociației Naționale Corale, Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora”,Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali, Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Forumului Muzical Român, revista „Actualitatea Muzicală”, Prefecturii, Consiliului Județean Prahova, Primăriei Municipiului Ploiești etc.
În 1997, a fost distins cu Premiul Special „Nichita Stănescu”, de către Ministerul Culturii și Academia Română, în 2004 – decorat de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler, iar din anul 2002 a fost Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești.
Pe lângă avantajul de a scrie frumos, domnul prof.dr.Al.I.Bădulescu poseda calităţi oratorice de excepţie, fiind un inegalabil vorbitor, înzestrat cu har şi cu un timbru vocal particular, inconfundabil. Discursurile sale fermecau, emoţionau, te cucereau prin verva scânteietoare şi prin firescul exprimării. În activitatea sa bogată, cărturarul şi artistul generos s-au întâlnit şi au colaborat cu specialistul riguros, cu organizatorul eficient și entuziast, cu criticul muzical, cu slujitorul neobosit al culturii. În întreaga sa existență, arta condeiului s-a împletit armonios cu arta predării, cu inițierea și coordonarea pasionată a numeroase instituții și evenimente culturale. În tot ceea ce a întreprins, a pus gând şi suflet, ştiinţă şi generozitate, pasiune, talent şi dăruire. Profesorul Al. Bădulescu nu a fost doar un om; ci o instituţie culturală atotcuprinzătoare.
Fie ca aceste sincere gânduri să constituie un binemeritat omagiu de recunoștință adus nemuritorului slujitor al culturii și muzeografiei din acest județ și din țara noastră al cărui nume va dăinui pururea în mintea și inima tuturor celor care l-au cunoscut și mai ales a celor cu care a lucrat direct, printre care se numără și semnatara acestor rânduri- începând din anul 1997.