Lungmetrajul „Brâncuşi din eternitate”, de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra. Prima vizionare a avut loc duminică, la Sofia Gallery din Londra, unde vor fi prezenţi mai mulţi critici de film şi membri cu drept de vot ai British Academy of Film and Television Arts, informează un comunicat remis Mediafax. „Ne-am fi dorit ca prima vizionare să aibă loc la Institutul Cultural Român din Londra, însă, din motive
inexplicabile, după un prim răspuns pozitiv, am fost informaţi că ICR Londra nu ne mai poate găzdui. Îi mulţumesc ambasadorului Bulgariei la Londra, care ne-a oferit cu generozitate sala de evenimente a Institutului Cultural Bulgar din Londra. Astfel, graţie bunăvoinţei vecinilor noştri bulgari, criticii de film britanici şi votanţii BAFTA vor putea urmări un film sută la sută românesc, despre unul dintre puţinii artişti români cunoscuţi în întreaga lume”, a declarat Cornelia Paloş, producătorul filmului. „Deşi preşedintele României a promulgat legea pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie, ca o reparaţie morală pentru refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român, filmul nostru, aflat în aceste două competiţii prestigioase, este prezentat pe teritoriul Bulgariei, nu al României”, a mai spus aceasta. Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului „Brâncuşi din eternitate”, încercând să zugrăvească personalitatea sculptorului român. Fiecare personaj vorbeşte, în felul său, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii. Scenariul filmului este semnat de Ioan Cărmăzan, Radu Petrescu-Aneste şi Pascal Ilie Virgil, imaginea, de Cristian Gugu, iar montajul de Marian Ene.

Regii valsului vor susţine două concerte în România

Muzicienii austrieci din Johann Strauss Ensemble, supranumiţi de presa internaţională „Regii Valsului”, vor susţine, la cererea publicului, două concerte la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) pe 21 decembrie, de la ora 17.30 şi de la ora 20.00. Muzica vieneză a devenit o tradiţie în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Sunetul tipic austriac, celebrele valsuri şi picăturile de umor stau la baza succesului internaţional al acestei orchestre de virtuozi, aplaudată cu entuziasm de spectatorii de pe toate meridianele. Drept mărturie stă cel de-al 11-lea an consecutiv în care muzicienii din Johann Strauss Ensemble concertează la Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX. Johann Strauss Ensemble reuneşte unii dintre cei mai talentaţi muzicieni ai Austriei, reţeta succesului lor fiind calitatea actului artistic, precum şi uşurinţa de a se conecta cu publicul. Dirijorul ansamblului, Russell McGregor, nu a dezamăgit niciodată exigenţa publicului român. Înzestrat cu o energie molipsitoare, muzicienii, precum şi spectatorii, rezonează sub bagheta sa. Vioara la care cântă a fost fabricată în anul 1697 de Carlo Giuseppe Testore, aceasta fiind „sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. De 11 ani, austriecii se întorc în România cu entuziasm, afirmând că ar putea aduna într-un roman peripeţiile prin care au trecut în turneele româneşti – de la simple anecdote la inedita reprezentaţie din 2010, când autocarul cu recuzită a rămas blocat pe drumurile înzăpezite, iar muzicienii au concertat în blugi şi pulovere.