Pe 26 dintre cele 43 de fonduri de vânătoare din Prahova au fost găsiți mistreți infectați

 

Violeta Stoica

 

Mai multe focare de pestă porcină africană (PPA) au apărut în Prahova, în ultimele luni, atât în gospodăriile populației, dar și cazuri la mistreți vânați sau găsiți morți pe fonduri de vânătoare de pe raza județului, potrivit directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă.
În prezent, în gospodăriile populației sunt 10 focare active de PPA, dar pentru șapte dintre acestea – de la Fulga (5), Mizil (1) și Gura Vadului (1) – s-a demarat procedura de închidere, preconizată pentru săptămâna viitoare, dacă nu vor mai apărea și alte probleme în zonele respective.
De la începutul lui 2021, au mai fost stinse trei focare apărute anul trecut în gospodăriile populației, respectiv două la Vărbilău și unul la Nistorești.
Cel mai nou caz a apărut într-o exploatație nonprofesională din comuna Berceni. Pe 4 februarie, proprietarul exploatației a anunțat medicul veterinar de liberă practică din Berceni că o scroafă a avortat și alți doi porci nu au poftă de mâncare. Medicul veterinar a prelevat probe, pe care le-a trimis pentru analize de laborator, rezultatul fiind pozitiv la pestă porcină africană. Pe 5 februarie, o echipă de specialiști a DSVSA Prahova s-a deplasat la Berceni, unde 96 de suine rămase în exploatație au fost ucise, iar șase probe de sânge au fost trimise la analize. Și acestea au ieșit pozitive la pestă porcină africană, rezultat confirmat și de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, pe probe de organe.
Pe de altă parte, din totatul de 43 de fonduri de vânătoare existente în Prahova, pe 26 au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la porci mistreți.
Pentru combaterea focarelor/cazurilor de PPA, s-au luat măsuri la nivel județean, printre acestea și stabilirea unor zone de restricție care să reducă riscul răspândirii bolii.