F.T.
Reamintim: zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 29 au fost rănite, în cursul anului trecut, în urma celor 559 de incendii care le-au cuprins locuinţele. Iar printre cauzele producerii acestor tragedii s-au numărat defecţiunile la coşurile de fum, centralele termice defecte etc.
Dacă am învăţa ceva din aceste tragedii, ar fi bine. Dacă am lua aminte la recomandările reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova, ar fi şi mai bine.
În acest context, sub titlul ” Oamenii responsabili își protejează casele și familiile!”, Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al ISU Prahova, scrie într-o postare pe Facebook:
„Coșurile de fum pot cauza probleme din cauza emisiei de monoxid de carbon în locuință. Monoxidul de carbon este un gaz care poate provoca intoxicații grave sau chiar decesul, dacă încăperea în care se propagă nu este aerisită la timp. Vă recomandăm să faceți revizia anuală a coșului de fum cu specialiști autorizați și să instalați detectoare de monoxid de carbon !
Dacă aveţi centrala pe gaz metan, alegeţi detectorul de gaze, iar dacă aceasta sau soba funcţionează cu lemne, alegeţi detectorul de monoxid de carbon! Centrala pe gaz poate avea scăpări de gaz metan, care pot duce la explozii! Centrala sau soba pe lemne poate duce la acumularea de monoxid de carbon, un gaz care nu are miros și care poate provoca decesul persoanelor din încăpere”.