Ieri, Parchetul rus a anunţat că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare, transmit Reuters și Swiss Info, potrivit Agerpres.
Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.
Potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, peste 5.300 de persoane au fost arestate în timpul mitingurilor de susţinere pentru Aleksei Navalnîi desfăşurate duminică în Rusia. Navalnîi urmează să compară în faţa judecătorilor în cursul acestei săptămâni. El este vizat de mai multe proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale, opozantul riscă „în jur de 2 ani şi jumătate” de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.
Majoritatea colaboratorilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei. SUA au condamnat duminică folosirea constantă a unor tactici brutale de către autoritățile ruse împotriva manifestanților pașnici și a jurnaliștilor, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, într-un mesaj pe Twitter. Tot duminică, Moscova a denunțat „ingerința grosolană” a Statelor Unite, care au criticat arestările masive ale manifestanților de către poliție în timpul manifestațiilor din Rusia care cer eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, preluată de Hotnews.