Nicoleta Dumitrescu

 

Joi seară, într-o intervenţie, șeful statului arăta, printre altele, că preocupările Guvernului și Parlamentului trebuie să vizeze reformarea unor sectoare cheie, pe primul loc punând Sănătatea, apoi Educaţia și Transporturile, importantă fiind însă și interacţiunea dintre stat și cetăţean.

Ieri dimineaţă, însă, prin incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din București, în care unii dintre pacienţii veniţi aici să fie trataţi și-au găsit sfârșitul în cel mai cumplit mod posibil, s-a venit cu o nouă confirmare a faptului că, dincolo de promisiuni, Sănătatea nu a fost pusă pe primul loc niciodată. De la venirea pandemiei, este al doilea caz de acest gen înregistrat într-o unitate sanitară din România. Și acum, ca și atunci, se vor face cercetări pentru a se afla cauzele izbucnirii focului și să se găsească vinovaţii. În plină pandemie, numai astfel de evenimente mai lipseau când, se știe, sistemul sanitar este mai mult decât solicitat!
La câteva ore după eveniment , când se știa numărul de victime, politicienii s-au grăbit să adreseze mesaje de condoleanţe familiilor care și-au pierdut rudele în urma acestei tragedii, unii dintre ei menţionând că un astfel de eveniment nu poate să rămână fără urmări. Ba, au plusat aceștia, trebuie văzut „cât de repede trebuie schimbat tot ce nu e în regulă în sistemul sanitar din România”!!!
Problema este că astfel de promisiuni, cu văzutul și cu schimbatul a ceea ce nu e în regulă în sistemul sanitar au tot fost din partea acelora care, vremelnic, s-au aflat la guvernare ori au ocupat un loc pe scaunele din piele fină din Parlament. Mai mult decât atât, o dată la patru ani, cei care vor voturi ca să ocupe funcţii și să le fie oferit statut de persoane privilegiate rostogolesc, în campanii electorale, tot soiul de promisiuni și pentru domeniul Sănătăţii, fără ca, ulterior, să le și pună în practică. La fel s-a întâmplat și în campania pentru alegerile parlamentare care au avut loc pe 6 decembrie 2020, partidele și candidaţii lor trecând în programele lor electorale Sănătatea pe lista de priorităţi.
Acum, cei care au fost la putere arată cu degetul către actualul Guvern că n-a făcut nimic pentru acest domeniu, în timp ce aceia care sunt la putere arată către ceilalţi, care au fost înaintea lor. Așa a fost mereu! Când a fost vorba despre o tragedie, abia atunci se conștientizează faptul că într-un domeniu lucrurile n-au mers deloc bine în comparaţie cu realitatea. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că, în România, se lucrează doar pe hârtii și din birou. De la București!
De zeci de ani se promit spitale noi, aparatură nouă și performantă, dotări, reparaţii, investiţii! Dar, în cele mai multe dintre cazuri, totul este și acum doar pe hârtie, ștampilat și vizat de cei care s-au tot perindat pe la ministerul de resort, de către cei care promiteau reforme în sistem! De ce se întâmplă asta? Răspunsul îl știu, foarte bine, tot politicienii, că doar politic se face totul, de la numirea persoanelor pe funcţii până la alocarea de fonduri!
Trist și grav, totodată, este faptul că această pandemie a reușit să scoată la vedere pansamentele care s-au tot pus peste bubele coapte ale Sănătăţii! Din când în când însă, cum s-a întâmplat și ieri, tragediile sunt inevitabile inclusiv în locurile concepute în mod special ca oamenii să fie făcuţi bine, sănătoși. Cele întâmplate ieri vor reuși să miște lucrurile, în sfârșit, în acest sistem? Se va schimba tot ceea ce nu este în regulă? Greu de crezut, în condiţiile în care, o altă tragedie, precum a fost aceea de la Colectiv, n-a adus îmbunătăţiri, nici în ziua de azi, în ceea ce privește tratarea marilor arși! Oare câte alte tragedii mai trebuie să aibă loc astfel încât să se conștientizeze faptul că, dincolo de toate, Sănătatea este, cu adevărat, o prioritate?