Nicoleta Dumitrescu

La o lună de la tragicul eveniment de la București care a frânt, nemilos, până acum, destinul a 60 de vieți, una dintre persoanele cercetate în acest dosar, pentru abuz în serviciu, a anunțat, prin intermediul unui site de socializare, că se retrage, definitiv, din lumea politicii. Este vorba despre fostul primar al Sectorului 4, Piedone, care a considerat, după incendiul de la Clubul Colectiv, să facă un pas în spate și din domeniul în care, în ultima perioadă, dacă nu erai, nu existai – politica.
Fiind vorba despre o demisie publică, documentul semnat de fostul edil s-a dorit a fi unul destul de sincer, care să atingă la coarda sensibilă, nefiind exclus ca, în timpul redactării, pe tastatură să se fi strecurat și vreo două lacrimi.
Cert este că Piedone a mărturisit că i-a fost foarte greu să-și găsească, pentru anunțarea acestei demisii, cuvintele, că nu i-a fost ușor să vorbească, în scris, despre ceea ce i se întâmplă, despre regrete. Dar, dincolo de toate, i-a fost imposibil să descrie ceea ce a simțit atunci când s-a văzut cu cătușele la mâini…
În aceste condiții, se poate spune că tragedia de la sfârșitul lunii octombrie a reușit să mai miște ceva inclusiv în politică, domeniu care, în ultima perioadă, se considera că trebuie să existe în tot și în toate. Dar, dincolo de demisia ușor lacrimogenă, Piedone este singurul politician care, după acest eveniment care a schimbat cursul României, a decis că trebuie să facă un pas în spate, retrăgându-se din lumea politică, asumându-și partea lui de vină.
În aceste condiții, ar trebui ca și alți politicieni – care au putut și au știut să descrie, cu lux de amănunte, cum este inclusiv traiul de la ”beciul domnesc” – să se retragă și să spună că nu mai au ce să caute pe vreo scenă politică. Dar, ți-ai găsit! Când e vorba despre retrageri, unii nici cu forța nu se lasă duși. Iar cel mai recent exemplu în acest sens este liberalul fost pedelist Ioan Oltean care, pârât c-ar fi primit mită de zeci de milioane de euro în curtea unei biserici, a catadicsit să se lepede doar de funcția de vicepreședinte al PNL. Noroc cu colegii de partid care l-au avertizat că, în ziua în care, în Parlament, i se va analiza solicitarea de la DNA, vor vota, cu plăcere, arestarea sa.
Problema este că de-alde Oltean sunt mulți și prin alte partide care, fie ieșiți din arest, fie sunt la activ cu diverse acuzații care au legătură cu corupția, se fălesc, nevoie-mare, că reprezintă nu știu ce partid!
Cum însă, în România, lucrurile se schimbă, iar asta se vede de vreo lună încoace, această realitate ar cam trebui să le dea de gândit acelora care, întâi de toate, se laudă că sunt mari politicieni.
Nu de alta, dar, mai este doar o lună și vine 2016, an care, pentru politicieni, înseamnă alegeri. Iar dacă unii lideri politici vor crede că și la viitoarele alegeri se va mai putea merge în fața alegătorilor cu aceeași strategie, respectiv cu aceiași candidați, atunci se păcălesc singuri.
Vocea străzii, după cum s-a văzut, a cam început să facă, nu pe sub masă, cărțile! Iar dacă s-a cerut schimbarea și în mediul politic – respectiv înlăturarea din politică a acelora care nu mai merită statutul de ales local sau al neamului – e posibil ca acest lucru să se înfăptuiască… de-adevăratelea ! Pentru că, la anul, ștampila de vot va fi, din nou, în mâinile electoratului. Așa că, pe principiul niciodată nu este prea târziu, n-ar fi rău ca, înainte de Revelion, politicienii care se știu pătați de corupție să facă singuri un pas înapoi.