Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.
Textul aceste este despre fotbalul jucat pe „Valea Teleajenului” – un teritoriu care cuprinde valea superioară a Teleajenului – după cum este denumită partea dinspre Văleni – Măneciu şi valea inferioară a Teleajenului – după cum poartă numele zona Plopeni – Slănic. Totuşi, în ciuda faptului că adunarea materialului necesar a fost un act de curaj, am izbutit să culeg în timp suficiente date din presa interbelică şi din cea care a reprezentat perioada „comunistă”, dar am folosit pentru o parte din prezentare şi foi de arbitraj din organizaţia teritorială Vălenii de Munte şi mărturiile sper sigure ale unor foşti sportivi şi conducători, bazându-mă pe amintirile lor personale. Aceste date sunt menite să arunce o lumină mai clară asupra începuturilor fotbalului dintr-o parte a Prahovei şi sunt informaţii care n-au văzut lumina tiparului la timpul respectiv. Există multe relatări în presa vremii din perioada anilor 1920 şi 1930 cu evoluţia echipelor din Vălenii de Munte, Măneciu şi Slănic, dar aceste formaţii n-au fost înscrise pentru un campionat oficial organizat în acele timpuri. În 1934, la Boldeşti, s-a organizat „Astra Română”, aceasta fiind prima grupare a „Văii Teleajenului” care a participat la un campionat districtual oficial (categoria a II-a – al treilea eşalon valoric) în ediţia 1935/36. Următoarea echipă apărută pe „Valea Teleajenului” a fost cea din Scăieni, înfiinţată în 1937. Presa prahoveană „spune” că în anii 1930 existau terenuri de sport (fotbal) pe Valea Teleajenului la Vălenii de Munte, Măneciu, Slănic, Boldeşti, Scăieni şi… Starchiojd!
„Emblemele” – dacă le putem numi aşa- ale fotbalului jucat pe „Valea Teleajenului” au fost: AS Metalul Plopeni, care deţine şi cele mai notabile performanţe, dar şi AS Petrolistul Boldeşti. Urmează Clubul Sportiv Avântul Măneciu, Geamul din Scăieni şi echipa „Minerilor” din Slănic, formaţii care au animat întotdeauna competiţiile în care au evoluat. Despre fotbalul jucat în trecut pe „Valea Teleajenului”, iubitorii fotbalului din această zonă şi nu numai nu cunosc sau cunosc foarte puţine date despre campionatul de la „talpa” fotbalului. În rândurile ce urmează, amintim care au fost echipele participante, într-o ordine cronologică, la principalele competiţii raionale şi teritoriale, dar sperăm să se pună capăt unor speculaţii şi să aducă o deplină lămurire legată de apariţia acestor echipe prezentate. Multe şi-au început activitatea în populara competiţie „Cupa României” , dar le-am socotit ca an de înfiinţare prima participare într-un campionat oficial, pentru că în multe cazuri grupările respective s-au înscris la populara competiţie, dar în cele din urmă au abandonat întrecerea. Veţi afla care au fost „campioanele” raionului Teleajen şi cele teritoriale – la câte jocuri de baraj pentru promovare a participat fiecare formaţie în parte, care a fost nivelul de performanţă atins, dar şi o parte din loturile de jucători ale unor echipe care au fost în top.
La ultima ediţie după „vechiul format” organizat al campionatului districtual (1950) – „Valea Teleajenului” a fost reprezentată de: Metalul Plopeni (fostă Uzinele Mărgineanca), Partizanul Boldeşti (fostă Petrolifera Muntenia Boldeşti), Avântul Măneciu-Ungureni (fostă AS Drajna Măneciu-Ungureni) – toate aceste echipe au făcut parte din categoria a II-a – districtuală, seria I şi Clubul Atletic Minierul Slănic, S.C. Sticloval Vălenii de Munte, I.R. Geam Scăieni (devenită peste puţin timp Flamura Roşie Scăieni) – toate făcând parte din categoria a III-a – districtuală, seria I. Lista echipelor nou înfiinţate pe „Valea Teleajenului” a continuat să crească, în anul 1950 şi-au făcut apariţia alte trei noi grupări: AS Drajna de Jos, Metalul Vălenii de Munte şi Flamura Roşie Slănic.
Toamna anului 1951 a însemnat şi primul baraj de promovare în Campionatul Regional Ploieşti susţinut de Metalul Plopeni din postura de învingătoare în seria a II-a. Celelalte echipe de pe Valea Teleajenului care au participat în acest eşalon valoric (categoria a II-a) au fost: Avântul Măneciu-Ungureni şi Spartac Slănic, seria I şi Metalul Plopeni, Metalul Vălenii de Munte şi Spartac Slănic, în seria a II-a.
Din primăvara anului 1951, după o nouă organizare a fotbalului regional, au apărut şi noile campionate săteşti, denumite la începutul anilor ’50 „Centrul Local Raional”. Acestea au fost organizate în toate raioanele existente în regiunea Prahova, dar numărul echipelor participante la competiţie fiind redus, unele campionate s-au disputat cu 3-4 formaţii. Tot în acest an au apărut şi Comitetele Raionale de Fotbal (care au devenit mai târziu Comisia Teritorială de Fotbal), înfiinţate în raioanele existente, care s-au ocupat de organizarea fotbalului la nivel de raion. Primul preşedinte al Comitetului Raional de Fotbal a fost Ilie (Lari) Costovici, care a condus organizarea fotbalului din raionul Teleajen timp de peste 15 ani. La finalul anului 1951 s-a consemnat şi redebutul barajelor de promovare în Campionatul Regional Ploieşti. S-au întâlnit în finală cele nouă formaţii câştigătoare de „Centru Local Raional”. Practica barajelor pentru promovare nu era o noutate în fotbalul românesc. La începutul sistemului divizionar, în perioada anilor 1930, promovările şi retrogradările nu se făceau în mod automat, frecvent se disputau baraje pentru promovare – menţinere.
Primul campionat raional organizat pe „Valea Teleajenului” a purtat denumirea „Centrul Local 4 Raional” – Teleajen. La prima ediţie (1951) au participat un număr de şase formaţii, dintre care patru fiind grupări nou înfiinţate: Căminul Cultural Prăjani, Spartac Vălenii de Munte, Constructorul Vălenii de Munte şi Selectorul GAS Văleni-Măgurele. Celelalte două echipe au fost AS Drajna de Jos şi Progresul Vălenii de Munte (fosta SC Sticloval Vălenii de Munte).
La primul turneu final al barajului pentru promovare în „Regiune” – Categoria a II-a au participat nouă formaţii câştigătoare din „Centrul Local Raional”. Au fost promovate în urma barajului câştigătoarele celor trei grupe: Flamura Roşie Scăieni, Metalul Sinaia şi Metalul Feroemail Ploieşti.
Etapa I
Flamura Roşie Scăieni – Avântul Lăculeţe 5-2
Progresul Vălenii de Munte –
Căminul Cultural Bordeni 1-2
Etapa a II-a
Progresul Vălenii de Munte – Metalul Sinaia 0-4
Flamura Roşie Scăieni – stă
Etapa a III-a
Flamura Roşie Scăieni – Flacăra Cricov Urlaţi 3-2
Progresul Vălenii de Munte – stă
Clasament final: baraj Regiune, Categoria a II-a, 1951, Grupa I
1. Flamura Roşie Scăieni 2 2 0 0 8 4 4
2. Flacăra Cricov Urlaţi 2 0 1 1 3 4 1
3. Avântul Lăculeţe 2 0 1 1 3 6 1
A promovat în Campionatul Direct Regional: Flamura Roşie Scăieni.
Clasament final: baraj Regiune, Categoria a II-a, 1951, Grupa a II-a
1. Metalul Sinaia 2 2 0 0 7 0 4
2. Căminul Cultural Bordeni 2 1 0 1 2 4 2
3. Progresul Vălenii de Munte 2 0 0 2 1 6 0
A promovat în Campionatul Direct Regional: Metalul Sinaia.
Ulterior, în primăvara lui 1952 s-a hotărât desfiinţarea eşalonului doi valoric – regional şi formaţiile câştigătoare au fost promovate în Campionatul Direct Regional – Ploieşti.