Florin Tănăsescu
Sfârșitul anului ne oferă prilejul de a pune în balanță ce-am păzit până acum și ce avem de gând de la anul, când s-o desprimăvăra. Astfel, unii își propun să se lase de băutură, alții de fumat, iar din ce în ce mai mulți români – cum să protesteze mai eficient.
Conform calendarului protestataro – estival, sezonul va începe când dă colțul ierbii, odată cu play-oful Ligii 1, deci până atunci e vreme de pus la punct strategia și tactica viitoare.
Prima condiție de a ieși în stradă este să fii, non-stop, un om nemulțumit. Se încadrează aici cei care se uită la emisiunile „Sinteza Zilei“, cu Mihai Gâdea, numai ei pot trăi, și azi, în epoca Traian Băsescu, numai ei au în minte că tot ceea ce li se întâmplă este din cauza Elenei Udrea. Încercați să vă dregeți după beție bând ouă. Deși obiceiul la români este de a bea tot alcool a doua zi după un chiolhan, iar dacă în atletism este bună condiția fizică, în general, la astfel de acțiuni trebuie să primeze condiția vocală. Merge și lichiorul de ouă.
Este indicat să stabiliți un calendar comun de acțiune cu ultrașii de la Rapid, Steaua și Dinamo. În acest sens, stabiliți întâlniri periodice cu ei, și faceți din când în când și aplicații pe teren – simulări sau chiar cafteli cu jandarmii. Lucru care vă aduce aminte că inamicul public este mai întâi Jandarmeria Română și apoi Guvernul.
În nopțile lungi de iarnă, stând la gura sobei, încercați să vă împrospătați cunoștințele citind “Manualul protestatarului de profesie”. Atenție, însă! Este posibil ca unii agitatori infiltrați să vă deturneze atenția de la adevăratul scop al acțiunilor, băgându-vă pe gât materiale despre acțiuni similare din Franța anilor ‘68 și ’70. Demascați-i prin luări de cuvânt la televiziuni, iar dacă aveți pozele lor din profil, postați-le pe internet.
Puneți mâna, din când în când, și pe-o carte. Cea mai indicată este “Noțiuni de ortografie, ortoepie și punctuație pentru clasa a III-a”. Doar așa puteți evita nu doar greșelile trecutului, ci și pe-alea de ortografie. Cum ar fi să nu mai scrieți, din nou, pe pancarte,
noștri cu doi i. Ca să fiți în ton cu fotbaliștii care au, pe sub tricouri, un maieu pe care stă scris câte un mesaj, confecționați-vă și dv unul cu Che Guevara – “Mesaje către revoluționari”. Este posibil ca, la fel ca în cazul lui, istoria să nu discearnă și să vă considere, peste vreo sută de ani, un luptător pentru dreptate și adevăr.
Nu în ultimul rând, din experiența ultimelor proteste se poate învăța că e bine să ieși în stradă ținând de coarne o bicicletă. Dacă nu aveți așa ceva sau nu știți să faceți echilibristică pe două roți, legați o capră cu o funie și târâți-o prin Piața Universității. E semnul cel mai clar că vă deosebiți net de restul contemporanilor, fiind un vizionar.
Alte recomandări le găsiți pe Facebook.