CSO Plopeni – AFC Odorheiul Secuiesc 2-0 (1-0)
Stadion: Gheorghe Șilaev (Plopeni). Fără spectatori.
Au marcat: Vlad (min. 22, penalti), Dumitrașcu (min. 57, penalti).
Plopeni: Georgescu – Minea, Pripu (77 Trică), Filip, Chejnoiu – Rusu, Butufei (63 Niță) – Dumitrașcu (88 V. Popescu), Vlad (cpt.) (88 Yaya Zoua), Alex. Marinescu (63 H. Nicolae) – Ciobanu. Rezerve neutilizate: Marinică – Puiuleț, R. Ioan, Fieraru. Antrenor: Iulius Mărgărit.
Odorhei: Moroz – Marucza, Stoian, Berkeczi, Partene – Sütö, Balint (cpt.) (46 Mitra) – Vekás (74 Szafárli), Jakab (46 Szöcs), Barta – Turcu. Rezerve neutilizate: Bencze – Tankó, Csala, Opra. Antrenor: Florin cornel Stîngă.
Avertismente: Minea (54), Filip (86) / Balint (21), Stoian (45), Marucza (77).
Au arbitrat: Silviu Iftode, Alexandru Blănariu (ambii din Fălticeni), Ionuț Țurcanu (Coțușca, Botoșani).
Observatori: Daniel Demetrescu (Râmnicu Vâlcea), Ervin Foof (Sfântu Gheorghe, Covasna).
Jucătorul meciului: Cătălin Vlad.
George Marin
Nu marșez la plagiat, nu vă faceți iluzii că m-ați prins când ați văzut titlul articolului. Romanul cu acest titlu l-a scris Hemingway cu multă vreme înaintea meciului de la Plopeni. Și nu era vorba despre fotbal, ci despre niște întâmplări și despre niște frământări ale unui personaj în timpul războiului civil din Spania. Frământări au fost înainte de meciul de la Plopeni, pentru că punctele puse în joc erau tânjite de ambele echipe. Nici război civil nu a fost la Plopeni, a fost doar o mică zgândăreală – dacă tot vorbim de război – creată de echipa vizitatoare, pusă pe fapte mari doar cu gândul. Căci cu fapta… A început tare, obligându-ne să ne uităm cu mai multă atenție la Georgescu, un portar de cizelat și de urmărit și care a salvat două situații grele succesive (min. 4). Apoi, oaspeții ne-au lăsat foarte multă vreme să așteptăm până să ne dumirim de ce argumente au dispus atunci când s-au gândit că la Plopeni ar putea mânca o pâine albă. Argumente care nu au ieșit nicidecum la iveală. Și s-a mai întâmplat o coincidență care a sugerat ideea acestui titlu: sunetul clopotului de la biserica nouă construită peste drum de stadion s-a auzit insistent chiar în momentele în care căpitanul oaspeților a primit avertisment pentru un fault făcut pe la mijlocul terenului. Dangătul a fost prevestitor și pentru faza imediat următoare după lovitura liberă cuvenită: când mingea era pe punctul de a fi controlată și degajată din careul ardelean, Dumitrașcu a avut o intervenție inspirată în urma căreia a primit lovitura de pedeapsă. Clar și fără proteste. Mingea trimisă de Vlad a zburat la semiînălțime, în stânga portarului (min. 22). Sunetul clopotului a fost diferit pentru cele două echipe…
Cu 1-0 joci fără să îți vină inima în gât. Poate tocmai de aceea Plopeniul a ajuns să mai amenințe poarta adversă, prin Butufei (min. 31) și prin Ciobanu, același om pus în slujba echipei, care ne-a reamintit cum se trimite un șut în cros cu ristul exterior (min. 41). Din păcate, niciuna dintre lovituri nu a nimerit poarta.
La reluare ne așteptam la un forcing al celor care au bătut cale lungă deciși să câștige meciul. Din partea lor, a oaspeților, am văzut doar un atac imprudent în propriul careu, atac generator de o nouă lovitură de pedeapsă, una pe care Dumitrașcu a transformat-o în gol după ce l-a lăsat pe portar să se ducă acolo unde credea el că are treabă (min. 57). Gol meritat pentru Dumitrașcu, ale cărui realizări ne fac să uităm de momentele sale de „moderato” în joc.
Chiar dacă rezultatul trebuia securizat – forțele trebuie drămuite, concluzie logică dacă analizezi cu atenție foaia jocului – tot au mai apărut două ocazii importante la poarta oaspeților înainte ca goarna să sune a retragere, o contribuție importantă având-o și entuziasmul generat de diferența de scor coroborată cu neputința adversarilor: o fază complexă finalizată de Butufei cu un șut prins de portarul advers (min. 61) și o alta la care s-a încercat un gol cu călcâiul ca lovitură surpriză în înghesuiala din careul ardelean, fază care s-a terminat cu o lovitură de colț eșuată (min. 65).
Au avut oaspeții argumente să creadă că pot face vreo brânză la Plopeni? Nu! În afara debutului de partidă, deja amintit, și de o altă situație stresantă pentru banca localnicilor, eveniment creat de neînțelegerea dintre Georgescu și Filip (min. 44), ar mai fi de menționat faptul că Odorheiul a trimis mingea în poarta localnicilor prin Turcu, la inteligenta centrare trimisă de Barta pe jos, din stânga. Nu a fost gol pentru că s-a ridicat steagul de la margine, semnalizându-se ofsaid (min. 71). Cum ar fi mers jocul dacă s-ar fi acordat golul, este alt roman, altă bătaie de clopote…