• Pe 6 decembrie, prahovenii care se vor prezenta la urne vor primi un buletin de vot cu 34 de opţiuni electorale!

N.Dumitrescu

 

Conform calendarului ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, astăzi începe campania electorală, care se va încheia pe 5 decembrie, la ora 7.00. La nivelul judeţului Prahova, oficial şi-au depus candidatura 11 formaţiuni politice şi două alianţe electorale, cărora li s-au adăugat patru candidaţi independenţi, însă, în ziua scrutinului, pe 6 decembrie, prahovenii care se vor prezenta la urne vor avea surpriza să vadă că pe buletinul de vot se vor regăsi nu mai puţin de 34 de opţiuni electorale! Şi asta deoarece, fiind vorba despre alegeri parlamentare, pe lângă candidaturile înregistrate la Biroul Electoral Judeţean Prahova, rămase definitive, pe data de 4 noiembrie, când a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine pe buletinele de vot pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, au fost luate în calcul şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Ca urmare, electoratul prahovean va avea la dispoziţie o mare ofertă de candidaţi din care va putea să aleagă, pe listele partidelor şi alianţelor electorale regăsindu-se atât unii dintre actualii deputaţi şi senatori, dar şi nume noi, chiar şi miniştri în funcţie. În mandatul 2016-2020, prahovenii au fost reprezentaţi în Parlament de 11 deputaţi şi 5 senatori şi tot atâţia ar urma să fie desemnaţi, prin votul de la începutul lunii decembrie, şi pentru următorii patru ani. Cert este că această campanie electorală – aşa cum a fost, de altfel, şi cea de la alegerile locale – va sta tot sub semnul pandemiei, mai exact al respectării unor reguli sanitare stricte, astfel încât să fie evitată îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

 

Potrivit tragerii la sorţi care a avut loc pe data de 4 noiembrie la sediul Biroului Electoral Judeţean Prahova, ordinea pe buletinul de vot pentru alegerile parlamentare a partidelor, alianţelor politice şi a candidaţilor independenţi va fi următoarea: 1. Partidul Mişcarea Populară; 2.Partidul Naţional Liberal; 3.Partidul PRO România; 4.Partidul Social Democrat; 5. Alianţa Uniunea Salvaţi România- Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (USR-PLUS), 6.Uniunea Democrată Maghiară din România; 7. Partidul Noua Românie; 8. Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor; 9. Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal; 10.Partidul Alianţa Renaşterea Naţională; 11.; Partidul România Mare; 12. Partidul Ecologist Român; 13.Partidul Socialist Român; 14. Uniunea Culturală a Rutenilor din România; 15.Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România; 16. Uniunea Armenilor din România; 17.Uniunea Elenă din România; 18.Uniunea Croaţilor din România; 19.Forumul Democrat al Germanilor din România; 20.Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România; 21.Uniunea Democrată Turcă din România; 22.Asociaţia Partida Romilor ”PRO-EUROPA”; 23.Uniunea Bulgară din Banat -România; 24.Uniunea Polonezilor din România; 25.Asociaţia Albanezilor din România; 26. Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România; 27.Uniunea Ucrainenilor din România; 28.Uniunea Sârbilor din România; 29.Asociaţia Italienilor din România -RO.AS.IT.; 30.Asociaţia Macedonenilor din România; 31.Apostolache Mihai Cristian; 32.Bogdan Dumitru; 33.Rădulescu Virgil-Florin; 34.Duţă Maria-Mihaela (fost subprefect al judeţului).
În ideea de a lua cât mai multe voturi de la electorat, partidele i-au inclus pe listele de candidaţi pentru judeţul Prahova atât pe unii dintre actualii deputaţi şi senatori, cât şi nume noi, respectiv primari care au fost reconfirmaţi în funcţie ori consilieri locali aleşi în urma votului de la alegerile locale din 27 septembrie, foşti edili sau viceprimari, dar şi secretari de stat ori miniştri în funcţie! Astfel, PMP deschide lista la Senat cu fostul viceprimar de la Câmpina, Ioan Adrian Piţigoi, iar la Camera Deputaţilor – cu actualul deputat Cătălina Bozianu. Social-democraţii au pus pe primele locuri la Senat pe senatorul Ştefan Oprea şi pe deputatul Laura Fulgeanu Moagher, la Camera Deputaţilor lista fiind deschisă de liderul social-democraţilor prahoveni Bogdan Toader, urmat de Simona Maya Sandu şi deputaţii Graţiela Gavrilescu, Rodica Paraschiv şi Andrei Nicolae. Pro România are pe primul loc la Senat unul dintre cei care care au candidat şi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova – Cătălin Beciu, pe primele locuri la Camera Deputaţilor regăsindu-se Alexandru Iacobescu şi fostul prefect al judeţului-Mădălina Lupea. Liberalii au pus pe primul loc la Senat pe actualul deputat Roberta Anastase, urmată de Alexandru Nazare, lista fiind închisă de primarii din Urlaţi şi Gorgota, la Camera Deputaţilor lista începând chiar cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, urmat de deputatul George Ionescu. Alianţa USR PLUS a inclus şi ea, pe locul doi la Senat, pe actualul senator George Marussi, la Camera Deputaţilor pe primele locuri regăsindu-se atât actualul consilier local ploieştean Mihai Poliţeanu, cât şi unul dintre candidaţii la Primăria Ploieşti – Răzvan Enescu. Şi Partidul Ecologist mizează la alegeri pe un parlamentar în funcţie, pe primul loc la Camera Deputaţilor fiind senatorul Emanoil Savin. De adăugat şi faptul că lista de candidaţi pentru Senat a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care era deschisă la Prahova de naistul Nicolae Voiculeţ, a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Ploieşti, componenţa nefiind admisă de Biroul Electoral Judeţean Prahova întrucât pe listă nu s-au regăsit reprezentanţi din ambele sexe. Pentru acelaşi motiv, BEJ Prahova a mai respins şi lista de candidaţi pentru Senat a Partidului Socialist Român, pe care se regăseau doar două candidate.

Reguli stricte la întâlnirea cu cetăţenii

Cu trei zile înainte de startul campaniei electorale, în Monitorul Oficial au fost publicate şi măsurile de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor, întrunirilor şi acţiunilor aferente campaniei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Astfel, va fi obligatorie menținerea distanței fizice de minimum un metru între participanții la evenimente, inclusiv cele desfășurate pe stradă sau din ușă în ușă, fiind obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura. În cazul evenimentelor desfășurate în spațiu închis, s-a limitat numărul participanților la maximum 20, iar în cazul acţiunilor care vor avea loc în aer liber, numărul de participanţi va fi de maximum 50. În cazul acțiunilor desfășurate pe stradă, s-a stabilit ca numărul persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup să fie de maximum 6, iar în cazul acțiunilor din ușă în ușă, de maximum două persoane. În cazul evenimentelor în spaţiu închis va fi nevoie de asigurarea unor fluxuri de intrare/ieșire separate, unice, ce vor facilita menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, durata întrunirilor desfășurate fiind limitată la maximum două ore. În cazul persoanele care vor participa la o acțiune electorală din ușă în ușă sau la o acțiune de distribuire a materialelor de propagandă electorală, acestea vor purta masca de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata interacțiunii cu cetăţenii, menținând distanța fizică de minimum un metru între oricare două persoane. S-a făcut recomandarea ca persoanele care participă la o acțiune electorală din ușă în ușă să nu pătrundă în interiorul locuințelor, iar materialele de propagandă electorală – broșuri, pliante etc. – să fie oferite prin plasarea pe clanța ușii sau în cutia poștală.