V. Stoica
Imediat sub linia localităţilor care au depăşit incidenţa de trei cazuri la o mie de locuitori, în judeţul Prahova, se află oraşul Ploieşti. În municipiul reşedinţă de judeţ s-a înregistrat, conform datelor oficiale, o incidenţă de 2,88, ceea ce înseamnă că, dacă trendul îmbolnăvirilor se va menține, ploieștenii vor avea de respectat unele restricții ce vor fi impuse prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Deocamdată, sunt opt localități care au depășit rata de 3 la mie, pe primul loc menținându-se comuna Păulești, cu 5,16, urmată de comuna Ciorani, cu 3,96, Blejoi – 3,72, Breaza – 3,52, Lapoș – 3,52, Tinosu – 3,40, Mănești – 3,31, Cocorăștii Mislii – 3,03. Imediat după acestea se află municipiul Ploiești și comunele Plopu și Gura Vadului – cu 2,86 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
De altfel, CJSU Prahova a decis instituirea unor noi măsuri în patru localități în care incidența îmbolnăvirilor cu coronavirus, cumulată pe ultimele 14 zile, este mai mare de 3 la 1000 de locuitori, respectiv în comunele prahovene Ciorani (3,96), Lapoș (3,52), Tinosu (3,40), Cocorăștii Mislii (3,03). Începând cu data de 29.10.2020, timp de 14 zile, trebuie să se respecte o serie de reguli. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise. Este permisă înlăturarea măștii de protecție pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane. Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este este interzisă, la fel și organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in și organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă. Unitățile de învățământ preuniversitar din unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată este mai mare de 3/1000 locuitori vor intra în Scenariul 3 de funcționare (participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online), măsură care se va aplica tot începând de mâine, pentru o perioadă de 14 zile.