Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat că a început ieri tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. Din numărul total de 2.934.000 de exemplare, aproximativ 2.168.000 de buletine sunt în limba română, iar celelalte – în limba rusă, informează Radio Chişinău, preluat de Agerpres.
Pentru scrutinul prezidenţial au fost constituite în total 2.143 de secţii de votare, dintre care 2004 pe teritoriul Republicii Moldova şi 139 în afara ţării. La acestea din urmă vor fi trimise 556.000 de buletine de vot.
Conform CEC, în cursa pentru şefia statului sunt înregistraţi opt candidaţi: Renato Usatîi (Partidul Nostru, PN), Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent/ susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Violeta Ivanov (Partidul Şor), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Unităţii Naţionale) şi Dorin Chirtoacă (blocul Unirea).
Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care întruneşte cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu întruneşte această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi.
Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Şeful statului în funcţie îşi exercită prerogativele până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Funcţia nu poate fi deţinută de o persoană decât pentru cel mult două mandate consecutive.
Acasă Actualitate Republica Moldova tipăreşte, pentru alegerile prezidenţiale, buletine de vot în limba română...