George Marin
SCM Craiova – SCM Râmnicu Vâlcea 24-28 (13-14)
Joi seara, în încheierea primei etape a Ligii Florilor, competiția fetelor, sala Olimpia a fost martorul unui meci european. Vâlcea și Craiova au oferit un spectacol handbalistic de clasă, comparabil cu meciurile care se joacă în Europa. Vâlcea a fost tot timpul cu un pas înainte, dar nici Craiova nu a cedat, deși a avut dificultăți serioase în ceea ce privește atacul, căutând poate prea mult poziția ideală de a arunca la poartă, fiind „împinse”, astfel, de ele însele, dar și de vâlcence în a fi nevoite să arunce din situația de pre-pasiv. Ultimele 15 minute au fost dominate clar de vâlcence, craiovencele fiind lipsite și de aportul defensiv al Cristinei Zamfir, accidentată la puțin timp după reluare. Spunem doar defensiv, pentru că ofensiv, Zamfir s-a arătat a fi cam departe de ceea ce cunoșteam. De altfel, singura craioveancă ce merită a fi elogiată pe deplin este Țicu. Ana-Maria Savu-Dragut a fost, și ea, pe aproape. Aprecierile nu sunt numai pentru că au fost principalele marcatoare ale echipei lor. De la vâlcence, în primul rând trebuie menționată Marta Batinovici, care a reușit să respingă 10 aruncări ce îi amenințau poarta, dar nu trebuie uitate centrul Ewgenia Minevskaja, pivotul Asma Elghaoui și partea dreaptă a echipei, inter și extremă, spanioloaicele Myreya Gonzalez și Marta Lopez. Pricipale marcatoare: Țicu 4, Savu-Dragut 3 / Lopez 8, Minevskaja 6, Norgaard 4, Elghaoui 3.
Activ Prahova Ploiești – HC Dunărea Brăila 15-28 (6-15)
Prea puține șanse au avut echipierele Activului, o echipă lovită de Covid, în fața unei participante în European League. Dar, respectând competiția, în doar opt jucătoare, ploieștencele au luptat până la capătul puterilor, reușind destule acțiuni bune, frumoase, unele și eficiente, chiar dacă Brăila a avut toate titularele pe teren prea puțin timp.
Mult mai experimentate, cu o apărare fermă (au suferit cinci eliminări temporare în prima parte și doar una după pauză), brăilencele le-au forțat în mai multe rânduri pe fetele de la Activ să arunce din poziții incomode sau din pre-pasiv. Dacă adăugăm și cele câteva ratări, între care și două aruncări de la 7 metri (Beșleagă și Crețu), irositele momente oportune de pasă la echipieră liberă și paradele Elenei Șerban aflăm de ce Activ a marcat doar cinci goluri până la pauză. Lipsa de experiență s-a văzut și în timpul perioadelor de superioritate numerică, dintre care una fiind dublă, când echipa a marcat un singur gol, primind șapte, dintre care patru pe contraatacul advers. În schimb, surpriză plăcută, în singura perioadă de inferioritate numerică am marcat un gol, prin State, fără să primim.
La reluare, chiar dacă am numărat câteva aruncări afară sau blocate de apărarea adversă, echipa ploieșteană a marcat 9 goluri ajutată și de prestația incomparabil superioară a Ioanei Paraschiv, care a respins 9 aruncări, dintre care trei într-o singură secvență de joc, față de numai una înainte de pauză.
Mare parte din golurile ploieștencelor și-au găsit originea din poziția interului stânga și de pe centru, în schimb brăilencele au marcat aproape din oricare poziție, dar și din câteva contraatacuri.
Parchetul sălii ploieștene nu a fost o necunoscută pentru câteva dintre coechipierele Brăilei, un contingent prezent la ultima suflare a fostului CSM Ploiești, la aventura europeană a acestui club: Elena Șerban (cu 5 mingi apărate, dar prezentă pe teren doar în prima parte), Cătălina Preda ( 1 gol din două aruncări, intrată după pauză), Marina Dmitrovici ( 2 goluri în foarte puține minute de joc) și, nu în ultimul rând, antrenorul Neven Hrupec, care, în acest meci, a dat credit serios tineretului în teren, spre deosebire de perioada sa ploieșteană când a mizat permanent doar pe jucătoare experimentate.
Începând jocul în apărare, echipa antrenată de Florin Ciupitu și Nicolae Nimu a început în formula: Ioana Paraschiv – Cristiana Florea, Ionela Leuștean (5 goluri/ 2 din aruncări de la 7 metri), Roxana Beșleagă (5 / 2), Florina Popescu (1), Mădălina Mureș, Cristina Crețu (3), singura rezervă, care a și intrat în joc, fiind Andra State (1). De la Brăila, cele mai bune marcatoare au fost Maryia Kanaval (7 / 1) și Elena Dache (6).