Sunt oameni care nu se simt apți de muncă sau de orice altă activitate până nu beau una sau mai multe cești de cafea dimineața. Mai sunt cei care își reîncarcă bateriile de mai multe ori pe parcursul zilei cu această miraculoasă băutură. Alții o folosesc doar ca pretext pentru socializat sau pentru întâlniri. În fine, relațiile dintre oameni și cafea pot fi foarte diferite și foarte numeroase. Cert este că puțini sunt cei pe care îi lasă indiferenți cafeaua. Statisticile spun că peste 2 miliarde de căni de cafea se consumă în lume în fiecare zi.

Datorită gustului sau caracterului său social, cafeaua a devenit un important motor industrial. De exemplu, numai în Brazilia, unde este concentrată mai mult de o treime din producția mondială, sunt angajați peste 3,5 milioane de oameni. De fapt, cafeaua este a doua marfă cea mai comercializată din lume, fiind depășită doar de petrol.

Un asemenea produs minune nu putea să nu atragă în jurul său și o mulțime de curiozități și anecdote simpatice. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre cafea:

1 – Care este sensul cuvântului cafea? Înseamnă „vin din boabe” și provine din arăbescul „qahhwat al-bun”.

2 – De unde vine cafeaua? Planta de cafea provine din Etiopia, din Africa. Fructele sale sunt cărnoase și roșii, fiind cunoscute și sub numele de cireșe de cafea și cresc cel mai bine la umbră în zonele tropicale. Cultivarea arborelui de cafea în Brazilia a început cu câțiva lăstari provenind din Guyana Fanceză ajunși grație contrabandei în Brazilia, ilegal, în 1727. De acolo și aproape șaizeci de ani mai târziu, călugării capucini au dus primii lăstari în Venezuela. Semințele de cafea au ajuns în Columbia pe o altă cale, din Antilele Franceze.

3 – Câte tipuri de cafea există? Există mai mult de 100 de specii de plante de cafea, dar numai două sunt folosite pentru prepararea băuturii: Arabica, care ocupă 75% din producția mondială și oferă o cafea mai fină și mai aromată, care este cultivată în ținuturile de munte; și Canephora Robusta, care este mult mai rezistentă decât Arabica. De asemenea, Robusta are mai multă cofeină, dar este și este mult mai acidă. Se cultivă la câmpie și este adesea folosită pentru a se face cafea solubilă sau mixtă.

4 – Legenda spune că un cioban din Abisinia (azi Etiopia) a fost impresionat când a văzut efectul revigorant pe care l-au avut boabele de cafea asupra caprelor sale. Păstorul a luat o mostră de fructe și frunze și le-a adus la moscheea sa. Cei de acolo au preparat o băutură din fructele și frunzele aduse de cioban și au observat că aceasta i-a ajutat pe imami să nu adoarmă în timpul rugăciunilor de noapte. În jurul anului 1500, Emir Khair Bey, sfătuit de un grup de medici și juriști, a interzis cafeaua, considerând că intoxica oamenii și, prin urmare, era împotriva normelor Coranului. Cu toate acestea, decretul a fost abrogat câțiva ani mai târziu.

5 – Care este țara care îl consumă cel mai mult? Probabil că vă gândiți că e una la îndemână! Columbia? Brazilia? Italia? Sau poate vreo țară arabă? Ei bine, nu! Credeți sau nu, țara care consumă cea mai multă cafea este Finlanda! Fiecare locuitor consumă în medie 10 kilograme de cafea în fiecare an. Ceea ce este aproape un kilogram pe lună!

6 – Și care este țara cu cele mai multe cafenele? Prima cafenea s-a deschis la Londra în 1652. Până la mijlocul secolului al XVII-lea toate orașele europene aveau una. Cafeaua nu a sosit în America decât la sfârșitul aceluiași secol, când a fost deschis primul stabiliment în Boston. Astăzi, țara cu cele mai multe cafenele pe cap de locuitor este Italia, cu 100 de mii de cafenele pentru 60 de milioane de oameni. Previzibil, nu?

7 – Beneficiile cafelei: Există mii de studii medicale și științifice legate de virtuțile și defectele acestei băuturi. Se spune că o ceașcă pe zi îmbunătățește circulația sângelui. De asemenea, faptul că cei care o consumă sunt mai puțin susceptibili de a suferi de cancer, în special de sân, colon sau prostată.